12 Ιούνιος 2016, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2016, 12:03

Ρέντσι: Ο Τσίπρας έφερε αριστερό άνεμο στην Ευρώπη

  • Ρέντσι: Ο Τσίπρας έφερε αριστερό άνεμο στην Ευρώπη
    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι «βλέπει» κάτι ν΄αλλάζει στην Ευρώπη (EPA / Claudio Peri)

Την ανάγκη αναμόρφωσης της Ευρώπης εκ των έσω έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε στη Ρώμη η εφημερίδα La Republica. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εγκαταλείψει η Γερμανία τον ηγεμονικό της ρόλο, προκειμένου να πνεύσει στην Ευρώπη αέρας αλλαγής: «Η Γερμανία χρειάζεται και η ίδια να μην παραμείνει σε ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, διότι διαφορετικά θα κάνει κακό στην Ευρώπη αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό».

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι σήμερα υπάρχει μια διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη, αναφερόμενος τόσο στο ρόλο Τσίπρα όσο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, στη διαφοροποίηση του συσχετισμού των δυνάμεων.

«Την πρώτη φορά που έθεσα το θέμα της ευελιξίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Και η προσπάθεια καταβλήθηκε μόνον για να πετύχω να ενταχθεί η λέξη ευελιξία στο τελικό κείμενο. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως τότε δεν υπήρχε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας –ο οποίος στην συνέχεια έφερε έναν αριστερό άνεμο στη συζήτηση– και ούτε στην Ισπανία είχαμε τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα περίμενε μια πιο δυναμική παρέμβαση της Γαλλίας στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι θα ήθελε η Γαλλία να έδειχνε λίγο περισσότερο θάρρος.