12 Ιούνιος 2016, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2016, 11:20

Σοκ από τους χουλιγκανισμούς στη Μασσαλία στο πλαίσιο του Euro 2016 (βίντεο)

  •  Σοκ από τους χουλιγκανισμούς στη Μασσαλία στο πλαίσιο του Euro 2016 (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας για να αποτραπεί η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων μεταξύ οπαδών της Αγγλίας και της Ρωσίας (EPA / Togla Bozoglou)

Πολύ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στη Μασσαλία μεταξύ Άγγλων και Ρώσων οπαδών, πριν και μετά τον αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας, σε συνέχεια της «βεντέτας» που έχει ανοίξει από την αρχή του Euro 2016 μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Στους 35 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα L' Equipe, στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν περιμετρικά του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας. Ένας Βρετανός οπαδός φέρεται να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αφού υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι δύο πλευρές εκτόξευσαν καρέκλες και τραπέζια και απαιτήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψει κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ καταδίκασε «την ανεύθυνη κι εσκεμμένη συμπεριφορά των ψευδοοπαδών» μετά τα «απαράδεκτα» επεισόδια στη Μασσαλία. Αποδοκιμασία και συνάμα ανησυχία διατυπώνουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου, έπειτα από τα χθεσινά ωμά επεισόδια. 

«Ντροπή», γράφει στον τίτλο της η γαλλική L' Equipe, η οποία περιγράφει ως «σκηνή αντάρτικου πόλης» τα επονείδιστα γεγονότα στην παραλιακή μεγαλούπολη. Για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας, «το Euro ήδη έχει παραδοθεί στο φόβο». Οι επώδυνες αναμνήσεις από το φαινόμενο των χούλιγκαν που κάποτε μίαινε το αγγλικό ποδόσφαιρο ξύπνησαν και στον βρετανικό Τύπο: «Επιστροφή στα μαύρα χρόνια», τιτλοφορεί το αθλητικό της ένθετο η σημερινή έκδοση της The Mail on Sunday.

Σοβαρά επεισόδια όμως σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και στη Νίκαια, όταν οπαδοί της Ιρλανδίας εκστασιασμένοι από την αποτυχία της Αγγλίας να νικήσει τη Ρωσία (ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1) βγήκαν από τα μπαρ και ενεπλάκησαν στους δρόμους με ομάδες Γάλλων οπαδών.