11 Ιούνιος 2016, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2016, 20:41

Βερολίνο προς βουλευτές τουρκικής καταγωγής: Δεν εγγυόμαστε την ασφάλειά σας στην Τουρκία

  • Βερολίνο προς βουλευτές τουρκικής καταγωγής: Δεν εγγυόμαστε την ασφάλειά σας στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA/Wolfgang Kumm)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία την τρέχουσα περίοδο γιατί δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφάλειά τους, ανέφερε σήμερα το περιοδικό «Der Spiegel». Προφανώς, αυτή η εξέλιξη αποτελεί απόρροια της κρίσης στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, που εντάθηκαν μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι 11 Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις και τους κατηγόρησε ότι είναι τρομοκράτες και έχουν «μολυσμένο αίμα».

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, που είχε ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί το ψήφισμα, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών. «Είναι αδιανόητο να ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί προς το παρόν», φέρεται να δήλωσε ο Αϊντάν Εζογκούζ, Επίτροπος Ενσωμάτωσης της Γερμανίας. Άλλοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής ακύρωσαν τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία, ανέφερε το «Spiegel». Το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.