12 Ιούνιος 2016, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2016, 12:08

Το ιστορικό χαμάμ των Λουτρών Παλατζιάν στο Κερατσίνι μετατρέπεται σε καλλιτεχνικό σχολείο

  • Το ιστορικό χαμάμ των Λουτρών Παλατζιάν στο Κερατσίνι μετατρέπεται σε καλλιτεχνικό σχολείο
    Το ιστορικό χαμάμ έχει «παραδοθεί» στα χέρια των μαστόρων που θα του δώσουν νέα ζωή (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Το ιστορικό χαμάμ των Λουτρών Παλαντζιάν στο Κερατσίνι παίρνει πλέον νέα ζωή, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες για την αναπαλαίωση και μετατροπή του σε καλλιτεχνικό σχολείο. Στους χώρους που αναπτύχθηκε η λαμπρή επιχείρηση του Αρμένη Αρτίν Παλατζιάν θα στεγαστεί το πρώτο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου.

Η σχολική μονάδα που υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),  θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα φιλοξενεί 250 μαθητές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας ΑΤΕΣΕ ΑΕ Παύλος Σαραντόπουλος, το κτήριο θα είναι βιοκλιματικό κι ενεργειακά παθητικό με ιδιαίτερες προδιαγραφές. Θα λειτουργούν συστήματα εκμετάλλευσης του βρόχινου νερού ενώ θα τοποθετηθούν ειδικές πόρτες με υψηλές ηχομονωτικές μεμβράνες.


Η στέγη των Λουτρών με τους τρούλους. Διακρίνονται οι κλειστές οπές διαφυγής των ατμών

«Νιώθουμε πολύ περήφανοι που σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το ιστορικό μνημείο μιας προσφυγικής πόλης, το οποίο δεν θα χαθεί, η μνήμη του θα διατηρηθεί και θα γίνει ένας χώρος πολιτισμού και παιδείας», τόνισε με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Νίκος Μαντζούφας.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης περιλαμβάνουν αίθουσες σχεδιαστηρίων, διαμόρφωση διοικητικών χώρων, τα οποία όμως θα δείχνουν πως ήταν τότε ο χώρος, δηλαδή τα αποδυτήρια, τα λουτρά, οι χώροι του μασάζ.


Πολλές από τις αίθουσες του αναπαλαιωμένου χαμάμ θα λειτουργούν ως εκθετήρια ιστορικών κειμηλίων του χώρου (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Ό,τι υλικά υπήρχαν στο διατηρητέο κτίσμα, όπως πλακάκια, κάποιοι λουτήρες, τα μωσαϊκά δάπεδα, οι φεγγίτες στους θόλους του χαμάμ, όλα αναπαλαιώνονται σύμφωνα με τις ειδικές μελέτες που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του κτηρίου.

Το σχολείο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2017, ενώ για τα εγκαίνια ετοιμάζεται ειδική εκδήλωση, στην οποία θα είναι παρούσα η οικογένεια Παλαντζιάν για να μιλήσει για την ιστορία του μνημείου.