12 Ιούνιος 2016, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2016, 08:20

Τα ιμβριακά σωματεία απανταχού τιμούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • Τα ιμβριακά σωματεία απανταχού τιμούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τα ιμβριακά σωματεία απανταχού της γης σε συνεργασία με τα ομογενειακά σωματεία της Κωνσταντινούπολης και επιστημονικούς φορείς, διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην Ίμβρο μεταξύ 17-19 Αυγούστου 2016 προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκειμένου να τιμήσουν τα 25 χρόνια της πατριαρχίας του, καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη που εκείνος τρέφει προς την αγαπημένη του γενέτειρα, την  Ίμβρο.

Οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται κάθε μέρα σε διαφορετικό χωριό της Ίμβρου αναδεικνύοντας παράλληλα τις επιμέρους προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασύσταση κάθε  κοινότητας.

Ξεχωρίζει μεταξύ αυτών η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στους Αγίους Θεοδώρους, στις 20:30, υπό το φως της πανσελήνου. Θα ακολουθήσει ιμβριώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο αναφέρονται οι διοργανωτές για την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ίμβρο ως τον οικουμενικό θρόνο, στο σημείωμα που συνοδεύει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: «Η Ίμβρος βρισκόταν πάντα στο προσκήνιο της γεωγραφίας σαν ελεγκτής των Στενών και “θυρωρός” του Αιγαίου. Όσο για την Ιστορία, αυτή άλλοτε την προσπέρασε επιδεικτικά και άλλοτε την παρέσυρε στις δραματικές της διαδρομές. Μέχρι που το τέκνο της, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την πήρε στοργικά από το χέρι και σαν πονεμένη αλλά άξια μάνα την τίμησε και την έφερε στο προσκήνιο της ιστορίας.


Από παλαιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ίμβρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ganp / Δημήτρης Πανάγος)

»Η προσωπικότητα του κατά κόσμον Δημητρίου Αρχοντώνη διαμορφώθηκε μέσα στην ήρεμη και ήμερη κοινωνία της μεταπολεμικής Ίμβρου, μια ρωμαίικη, αιγαιοπελαγίτικη κοινότητα που είχε επίκεντρο την Εκκλησία. Πήρε από το άρωμα του παραδείσιου φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Αναμορφώθηκε κάτω από την πατρική καθοδήγηση του γέροντος Μητροπολίτη Μελίτωνος, του οραματιστή ιεράρχη και σοφού Φαναριώτη».

Σημειώνουν δε εμφατικά την ταπεινοφροσύνη με την οποία προσεγγίζει τους απλούς συμπατριώτες του και διακηρύττει την ιμβριακή καταγωγή του: «Παρά την υψηλή του θέση καταδέχεται και συναναστρέφεται ταπεινά τους απλούς συμπατριώτες του. Χαίρεται όταν διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την καταγωγή του δηλώνοντας ‘’ιμβριολάτρης’’, αυτός, ο Οικουμενικός...».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται τέλος και στην ιδιαίτερη συμβολή της κωνσταντινουπολίτικης ομογένειας, η οποία στάθηκε πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια διοργάνωσης των εκδηλώσεων, μέσω του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ).

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων στην Ίμβρο.