10 Ιούνιος 2016, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2016, 20:37

Στις 2 Ιουλίου ανοίγει ξανά η Μητρόπολη Αθηνών

  • Στις 2 Ιουλίου ανοίγει ξανά η Μητρόπολη Αθηνών
    Εικόνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών από το στάδιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, πλησιάζει η ώρα που θα ακουστούν και πάλι οι καμπάνες της Μητρόπολης Αθηνών (που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) για τις επίσημες δοξολογίες, τις ακολουθίες και τα μυστήρια.

Όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεόδωρος Χαμάλης, στις 2 Ιουλίου θα γίνει ο αγιασμός του ανακαινισμένου ναού, ενώ μία μέρα μετά θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία –η πρώτη ύστερα από εφτά χρόνια «σιωπής» εξαιτίας των ζημιών που είχαν προκαλέσει στον Ιερό Ναό οι σεισμοί της Αθήνας (1981 και 1999).

Οι εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν το 2010, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και την ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την τοποθέτηση του εξωτερικού φωτισμού ανάδειξης της Μητρόπολης Αθηνών.

Από τον ίδιο φωτισμό θα «τροφοδοτείται» και ο γειτονικός ιερός ναός της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου, ένα από τα παλαιότερα εκκλησάκια της Αττικής, γνωστός και ως «μικρή Μητρόπολη».

Στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα που είναι έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, φυλάσσεται το σκήνωμα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ καθώς και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.