10 Ιούνιος 2016, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2016, 13:13

«Ναι» στις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωδικαστήριο

  • «Ναι» στις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωδικαστήριο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Λίγο προτού ανοίξει το εργασιακό μέτωπο της κυβέρνησης με τους θεσμούς το Σεπτέμβριο, μια εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανάβει πράσινο για  την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα, και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τη θέση του εισαγγελέα.

Με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο εισαγγελέας Νιλς Βαλς κρίνει ότι είναι ασύμβατη με το κοινοτικό Δίκαιο η δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό να αρνείται σε επιχειρήσεις τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων.   

Ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι το συμπέρασμά του δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση με συνέπεια τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική και για την πρόβλεψη του νόμου ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια προστασία που μπορεί να υποχρεώσει μια επιχείρηση να πτωχεύσει και έτσι να μη δώσει αποζημιώσεις στους εργαζομένους της».

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ένα από τα πλέον δύσκολα, ανοικτά θέματα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, και ότι στην Ελλάδα υπάρχει ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, και της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.