9 Ιούνιος 2016, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2016, 19:41

Βολές κατά Ερντογάν από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ

  • Βολές κατά Ερντογάν από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ
    Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ (φωτ.: (EPA / Andreas Arnold)

Σφοδρή επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Μπούντεσταγκ, για τις δηλώσεις του κατά των τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών που υπερψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 «Το γεγονός ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί, τον 21ο αιώνα, να συνδέει τις επικρίσεις του εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών της Μπούντεσταγκ με αμφιβολίες για την τουρκική καταγωγή τους, να περιγράφει το αίμα τους σαν μολυσμένο, δεν πίστευα πως θα ήταν δυνατό», δήλωσε ο Νόρμπερτ Λάμερτ από το βήμα του κοινοβουλίου, εν μέσω ηχηρών χειροκροτημάτων.

«Την υποψία (που εξέφρασε ο Ερντογάν) ότι μέλη αυτού του κοινοβουλίου μπορεί να είναι φερέφωνα τρομοκρατών, την απορρίπτω επισήμως», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε το περασμένο σαββατοκύριακο ότι θα πρέπει «να αναλυθεί σε εργαστήριο το αίμα των τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών» που ψήφισαν υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ώστε να ελεγχθεί η καταγωγή τους. Κατηγόρησε επίσης τους 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές ότι είναι «τα μακριά χέρια των τρομοκρατών», υπαινισσόμενος τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

«Όποιος προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μεμονωμένους βουλευτές με απειλές, πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το κοινοβούλιο», τόνισε ο Νόρμπερτ Λάμερτ, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης της Μπούντεσταγκ.