8 Ιούνιος 2016, 22:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2016, 22:04

Το EWG σφραγίζει και τυπικά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

  • Κρίσιμη συζήτηση για την Ελλάδα στο Euroworking Group
    Παλαιότερη συνεδρίαση του Euroworking Group (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα επιβεβαιωθεί και τυπικά η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης. Λίγες ώρες νωρίτερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) είχε πει... «αναμείνατε στο ακουστικό σας» για την αποδέσμευση της δόσης, κάτι που ήταν όμως απολύτως λογικό, καθώς η συνεδρίασή της έγινε προτού κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Στο Euro Working Group στόχος είναι να υπογραφεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ώστε να σταλεί μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις της, σε όσα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης πρέπει να επικυρώσουν την εκταμίευση της δόσης.

Το κουμπί για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα πατήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αυτό θα γίνει στο προσεχές Eurogroup, στις 16 Ιουνίου. Έτσι, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος το αργότερο έως τις 20-23 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια και θα δοθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.