9 Ιούνιος 2016, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2016, 15:46

Σέντρα στο EURO 2016 με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

  • Σέντρα στο EURO 2016 με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
    (Φωτ.: EPA / Sebastien Nogier)

Λίγες ώρες μάς χωρίζουν από το εναρκτήριο λάκτισμα της κορυφαίας γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το βράδυ της Παρασκευής (22:00) η οικοδέσποινα Γαλλία φιλοξενεί τη Ρουμανία, ωστόσο η διοργανώτρια χώρα ζει με το φόβο ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος.

Το τελευταίο διάστημα καθημερινά οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας μέσα και έξω από τα γήπεδα και επιχειρούν να αποκλείσουν κάθε πιθανό σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης.

Εξάλλου, η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Euro 2016 χαρακτηρίστηκε «υπαρκτή» πριν από λίγες ημέρες από τον Φρανσουά Ολάντ. «Η χώρα δεν πρέπει ποτέ να δεχτεί να την εκφοβίσουν», ξεκαθάρισε παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος. Το επίπεδο συναγερμού παραμένει υψηλό, και είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι η γαλλική κυβέρνηση εγκαινίασε μια νέα εφαρμογή για smartphone, η οποία προειδοποιεί το κοινό για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Η εφαρμογή, με την ονομασία «Alerte attentat» (Προσοχή, επίθεση), θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στα «έξυπνα» τηλέφωνα, τόσο στη γαλλική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο χρήστης θα λαμβάνει προειδοποίηση στο κινητό του «σε περίπτωση υποψίας τρομοκρατικής επίθεσης ή ενός γεγονότος εξαιρετικού χαρακτήρα στον τόπο όπου συμβαίνει και όπου βρίσκεται» ο κάτοχος του κινητού. Η προειδοποίηση θα αποστέλλεται σε διάστημα μικρότερο των 15 λεπτών από το αρχικό σήμα συναγερμού των τοπικών Αρχών.

Η διοργάνωση
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης, το EURO 2016 θα διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου. Συμμετέχουν 24 εθνικά συγκροτήματα, χωρισμένα σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων, και στους «16» προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων από την επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.