8 Ιούνιος 2016, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2016, 11:04

Πού βρίσκεται το δέντρο-γίγας που φτάνει τα 90 μέτρα ύψος

  • Πού βρίσκεται το δέντρο-γίγας που φτάνει τα 90 μέτρα ύψος
    Κι όμως υπάρχει, και δεν είναι ένα...

Τροπικό δέντρο που φτάνει τα 90 μέτρα και είναι λίγο μικρότερο από το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου, εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες στη Μαλαισία.

Το δέντρο που για να φτάσει κανείς στην κορυφή του πρέπει να ανέβουν 65 άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλον, ανήκει στο είδος «Κίτρινο Μεράντι» και είναι γνωστό στους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών επειδή υπάρχει στο διάσημο βιντεοπαιχνίδι Minecraft.

Η επιστημονική ονομασία του είναι Shorea faguetiana και ανήκει στον «κόκκινο» κατάλογο με τα επαπειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), καθώς το «κυνηγούν» οι υλοτόμο.

Το πανύψηλο τροπικό δέντρο ανακαλύφθηκε συγκεκριμένα από ερευνητές του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρ Ντέηβιντ Κουμς, σε ένα απομονωμένο τροπικό μαλαισιανό δάσος, σε μια περιοχή γνωστή και ως «Χαμένος κόσμος της Σαμπάχ». Η ανακάλυψη έγινε από ψηλά, με την βοήθεια ανιχνευτή λέιζερ τύπου LiDAR, στο πλαίσιο πτήσεων παρατήρησης για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Η μέτρηση του ύψους δεν ήταν εύκολη υπόθεση σε ένα τόσο ψηλό δέντρο, αλλά ένας ειδικός ντόπιος αναρριχητής από τη Σαμπάχ κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την κορυφή του. Όπως είπε, όταν κατέβηκε, δεν είχε πολύ χρόνο να τραβήξει φωτογραφίες, επειδή τον γυρόφερναν ένας αετός και πολλές μέλισσες!

O προηγούμενος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν ένα δέντρο του ίδιου είδους, με ύψος 88,3 μέτρων. Για άγνωστους λόγους, φαίνεται πως τα 90 μέτρα περίπου αποτελούν το όριο ύψους στους τροπικούς. To ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια σεκόγια 115 μέτρων στην Καλιφόρνια.