8 Ιούνιος 2016, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2016, 08:30

Αναδρομικό «κούρεμα» των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου

  • Αναδρομικό «κούρεμα» των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου
    Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΜΤΠΥ για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στις 23 Μαρτίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αναδρομικά τριών μηνών πρόκειται να ζητηθούν πίσω από τους 284.000 δικαιούχους μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίοι θα υποστούν παράλληλα και περικοπή κατά 32% τουλάχιστον στη συγκεκριμένη παροχή. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τονίζεται ότι θα γίνουν ισόποσες παρακρατήσεις, για τα αναδρομικά, στις καταβολές του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Οι περικοπές για φέτος, προκύπτουν από την εφαρμογή ενός νέου συντελεστή αναπλήρωσης (0,215%) μικρότερου από ό,τι ίσχυε έως τώρα.

Οι μειώσεις ξεκινούν από την 1/1/2016, δημιουργώντας έτσι την αιτία της αναδρομικής παρακράτησης, καθώς έχουν ήδη καταβληθεί τα μερίσματα του πρώτου τριμήνου. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στο εξής: Η χορήγηση παροχών από το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων καθώς και από τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου. Επίσης, την σχετική απόφαση για το ύψος των μερισμάτων στο μέλλον, ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα, θα λαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι όσοι μέτοχοι δεν έχουν συμπληρώσει, από την έναρξη ισχύος του νόμου και μετά, το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ, μπορούν να τύχουν εφάπαξ επιστροφής των ατομικών τους καταθέσεων.

Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις που έδιναν το δικαίωμα σε άγαμο δικαιούχο μερίσματος να μεταβιβάζει την παροχή στους γονείς ή στους στενούς συγγενείς του (αδελφούς, άγαμες θυγατέρες). Επιπλέον, στις περιπτώσεις θανάτου, τονίζεται ότι εάν ο χήρος ή η χήρα του δικαιούχου μερίσματος είναι 52 ετών, δικαιούται μέρισμα μόνο για μία τριετία, ενώ μετά χάνει την παροχή μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Θα δικαιούται το μέρισμα κανονικά μόνο εάν έχει συμπληρώσει τα 55 χρόνια του. Εξαιρέσεις προκύπτουν μόνο εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, άγαμα, ή ανίκανα προς βιοποριστική εργασία λόγω αναπηρίας.