8 Ιούνιος 2016, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2016, 10:44

Εικόνες από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

  • Εικόνες από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
    Στιγμιότυπα από την ξενάγηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου στα πολύτιμα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
  • Εικόνες από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
  • Εικόνες από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
  • Εικόνες από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, που θεωρείται από τα πιο σημαντικά για την κάλυψη της Παλαιολιθικής περιόδου, έγιναν το βράδυ της Τρίτης παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τα εκθέματά του που προέρχονται αποκλειστικά από την ανασκαφική δραστηριότητα στη Βοιωτία ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια μοναδικής ομορφιάς.

Περιλαμβάνονται επίσης αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, αρκετά αφιερώματα από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα και των Καβείρων, όπως επίσης και επιτύμβιες στήλες και πήλινα αριστουργήματα που αποτελούν τα ξεχωριστά στοιχεία της αρχαίας βοιωτικής τέχνης. Το μουσείο ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του το 1962, πρόσφατα όμως αναμορφώθηκε με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ.

Την τεράστια σημασία του από την άποψη των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και την ανεκτίμητη συμβολή του στην πολιτιστική μας κληρονομιά τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων.