7 Ιούνιος 2016, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2016, 22:34

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Ελληνικού

  • «Έπεσαν» οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Υπογράφηκε τελικά, το βράδυ της Τρίτης, το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και έτσι «κλείνει» το πιο σοβαρό από τα προαπαιτούμενα που ανέκυψαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group  και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

 Το Μνημόνιο Κατανόησης που λειτουργεί συμπληρωματικά στην αρχική συμφωνία του Νοεμβρίου 2014, προβλέπει πως το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο τμήμα από τα έργα δημοσίων δικτύων (οδοποιία, δίκτυα κοινής ωφέλειας, πεζοδρόμια, κλπ.) ανεβάζοντας το ύψος της επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ, κατά το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον, η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε βάθος 12 ετών και όχι σε 15 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επίσης, η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ (ιδιοκτήτριας του ακινήτου) θα καταβληθεί έως το 2018, ενώ αρχικά προβλεπόταν η καταβολή του έως το 2022. Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

Η Lamda Development σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επένδυση θα δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί περίπου 70.000 άτομα.

Η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σωρευτικά σε 10 δισ. ευρώ.

Το πραγματικό βέβαια «ξεκλείδωμα» της μεγάλης επένδυσης θα γίνει με την έκδοση σειράς αποφάσεων για τη χωροθέτηση, για την έκδοση της άδειας καζίνο, τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών που χρησιμοποιούν σήμερα τμήμα της έκτασης, κλπ.