7 Ιούνιος 2016, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2016, 16:54

Αντωνιάδης προς πρωθυπουργό: Η Γενοκτονία των Ποντίων θα γίνει θέμα εξωτερικής πολιτικής;

  • Γιάννης Αντωνιάδης: Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για το υπό ίδρυση κουρδικό κράτος
    Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, αλλά και τις προσπάθειες που έκανε ο οργανωμένος ποντιακός χώρος εντός και εκτός Ελλάδας, ο Γιάννης Αντωνιάδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Αποδέκτες είναι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ αφού επισημαίνει τις μηδενικές προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ, υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία «βρίσκεται στο ναδίρ της εξωτερικής της πολιτικής».

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο Γιάννης Αντωνιάδης, η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί μια φοβική και υποχωρητική πολιτική έναντι της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να δίνεται χώρος για νέες διεκδικήσεις από την τουρκική πλευρά. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις γκρίζες ζώνες, την ΑΟΖ, την Κύπρο και την Αγια-Σοφιά, διερωτάται αν υπάρχει διαμορφωμένη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα.

Έτσι, η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χωρισμένη σε δύο σκέλη.

Ο βουλευτής αφενός ζητά να μάθει αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της ΔΙΣΥΠΕ, της ΠΟΕ και των Ομοσπονδιών των Ποντίων σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη, προκειμένου να θέσουν θέμα αναγνώρισης και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Γερμανία.

Αφετέρου, ο Γιάννης Αντωνιάδης ρωτά αν η Ελλάδα θα θέσει στη διεθνή κοινότητα το αίτημα για την αναγνώριση, και κυρίως αν θα το συμπεριλάβει στην επίσημη ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής.