9 Ιούνιος 2016, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2016, 19:07

4ο Ποντιακό Πανηγύρι στη Νίκαια – Ποιοι σύλλογοι θα χορέψουν – Πότε θα γίνει η υποδοχή της Σουμελά (φωτο, βίντεο)

  • 4ο Ποντιακό Πανηγύρι στη Νίκαια – Ποιοι σύλλογοι θα χορέψουν – Πότε θα γίνει η υποδοχή της Σουμελά (φωτο, βίντεο)
    Στιγμιότυπο από το 2ο Ποντιακό Πανηγύρι στο Κατράκειο (Φωτ.: Κυριάκος Νικολαΐδης)

Δύο ημέρες απέμειναν μέχρι το μεγάλο γεγονός, το 4ο Ποντιακό Πανηγύρι, και πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, προκειμένου το χορευτικό να παρουσιάσει ένα άψογο αποτέλεσμα και το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει διευθετήσει εγκαίρως και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Πλήθος Ποντίων καλλιτεχνών και χορευτικά από ολόκληρη την Ελλάδα θα συνθέσουν το μωσαϊκό του διημέρου 10 και 11 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις· μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Κοπαλάς εκτίμησε ότι πάνω από 5.000 θα περάσουν από το πανηγύρι. Μας είπε επίσης πως αν και η επέτειος της ίδρυσης του σωματείου είναι τον Μάιο, μεταφέρεται για τον Ιούνιο λόγω της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο χώρο της εκδήλωσης (φωτ. αρχείου)

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων στο Κατράκειο, στις 17:00 θα γίνει η υποδοχή του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Νίκαιας. Το 2014 το «Ίδρυμα Παναγία Σουμελά» δώρισε πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, το οποίο φυλάσσεται στη μητρόπολη Νίκαιας. Από εκεί θα μεταφερθεί στους Αγίους Αποστόλους.

Πολλές αναμένεται να είναι οι εκπλήξεις του διημέρου, καθώς οι μασκότ του συλλόγου Αρτέμης και Γιώργος ετοιμάζονται για μια ακόμα δυναμική παρουσία. «Τους ζητάει όλος ο κόσμος», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου για τους μικρούς πυρριχιστές.


Πρόβα και χορός τίταρα από την περιοχή του Καρς

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν τα χορευτικά του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας, της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη με χορούς της Μακεδονίας, του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» και του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης «Μανουήλ Κομνηνός».

Το Σάββατο είναι η σειρά του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, του Χορευτικού Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αντάμωμα» και του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη με χορούς των Κυκλάδων.


Η πολυπληθής χορευτική ομάδα της ένωσης, προ του πανηγυριού

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ο Γιώργος Χατζηελευθερίου και η Άννα Καλαϊτζόγλου.

Τέλος, η Ένωση για λόγους θρησκευτικής πίστης επέλεξε να μην πραγματοποιήσει εκδήλωση την Κυριακή 12 Ιουνίου –όπως έκανε τις προηγούμενες χρονιές– λόγω εορτής μονής της περιοχής.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10
ΙΟΥΝΙΟΣ
2016