10 Ιούνιος 2016, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 10:38

Με ποντιακή έμπνευση συλλογή ρούχων και καταστήματα του Γιώργου Μαρτασίδη (φωτο)

  • Με ποντιακή έμπνευση συλλογή ρούχων και καταστήματα του Γιώργου Μαρτασίδη (φωτο)
    Το κατάστημα République du Pont στη Γλυφάδα (φωτ.: Κώστας Τσενκελίδης)
  • Με ποντιακή έμπνευση συλλογή ρούχων και καταστήματα του Γιώργου Μαρτασίδη (φωτο)
    Ο Πόντιος αντάρτης στη συλλογή ρούχων του Γιώργου Μαρτασίδη (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • Με ποντιακή έμπνευση συλλογή ρούχων και καταστήματα του Γιώργου Μαρτασίδη (φωτο)
    Οι Πόντιοι αντάρτες κοσμούν όχι μόνο τη συλλογή ρούχων αλλά και το ίδιο το κατάστημα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Οι Πόντιοι αντάρτες και ο μονοκέφαλος αετός είναι η βασική θεματική της διακόσμησης αλλά και των ειδών ρουχισμού του νέου καταστήματος με την ονομασία République du Pont (Δημοκρατία του Πόντου) που άνοιξε στη Γλυφάδα πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται για αλυσίδα όχι μόνο με έμπνευση από τον Πόντο αλλά που περιλαμβάνει τόσο casual ρούχα όσο και επίσημα ενδύματα, με καταστήματα στη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ιταλία και πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη.

Το pontos-news.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Πόντιο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της αλυσίδας République du Pont Γιώργο Μαρτασίδη, για να μας μιλήσει για την πρωτότυπη ιδέα του.

«Δεν ήταν μια αυθόρμητη πράξη. Πάντα είχα την επιθυμία να κάνω κάτι τέτοιο. Πριν από δώδεκα χρόνια ξεκίνησα μια όχι τόσο διαδεδομένη δράση με μπλουζάκια με τη στάμπα "Είμαι Πόντιος", τα οποία μοιράστηκαν σε έναν σχετικά κλειστό κύκλο. Πολύ γρήγορα μου γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργήσω τη δική μου συλλογή ρούχων. Δεν πίστευα όμως ότι θα εξελιχθεί σε αλυσίδα καταστημάτων· το είχα απλώς σαν χόμπι. Αποδείχτηκε τελικά μια σημαντική συλλογή για μένα και τους συνεργάτες μου» δήλωσε στο pontos-news.gr.


Γιώργος Μαρτασίδης

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία που αφηγείται ο Γ. Μαρτασίδης για τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε την ονομασία των καταστημάτων του.

«Η ιδέα μού ήρθε περίπου πριν από δώδεκα χρόνια, όταν βρήκα έναν χάρτη που έγραφε πάνω "Δημοκρατία του Πόντου" στη γαλλική γλώσσα. Ήταν ένας χάρτης που όριζε τα σύνορα της προτεινόμενης ποντιακής δημοκρατίας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη στο Α΄ Παμποντιακό Συνέδριο το 1918 στη Μασσαλία. Κάπως έτσι μου ήρθε στο νου αυτή η ονομασία, που χρησιμοποιείται επισήμως εδώ και τέσσερα χρόνια».

Όπως αποκάλυψε περήφανα αλλά και με μια δόση έκπληξης, τα ρούχα με τους Πόντιους αντάρτες κάνουν θραύση στην Ιταλία.

«Αρχικά, τα ρούχα ήταν διαθέσιμα μόνο σε επιδείξεις μόδας. Στη συνέχεια άνοιξαν τα καταστήματα στη Μόσχα το 2012, στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 2013 και στην Πίζα της Ιταλίας πριν από έναν χρόνο. Η διακόσμηση σε όλα τα καταστήματα είναι βυζαντινού στυλ, με φόντο και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας.


Ο Πόντιος αντάρτης σε κάθε γωνιά του μαγαζιού

»Το κατάστημα της Πίζας είναι πραγματικά πανέμορφο. Πολλοί ντόπιοι Ιταλοί ψωνίζουν μπλούζες με τους Πόντιους αντάρτες ανάμεσα στην ποικιλία των ρούχων που έχει το μαγαζί. Όταν το επισκέφτηκα πέρσι το καλοκαίρι, συνάντησα δύο πελάτες, τον Λεονάρντο και τον Ντάβιντε από την Καλαβρία της Ιταλίας, όπου ζουν πολλοί Έλληνες. Μιλούσαν στην ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας, που την αποκαλούσαν γκρίκο [γρεκάνικα]. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό».

Ο Γ. Μαρτασίδης γεννήθηκε στην Τιφλίδα, με καταγωγή από τα ποντιακά χωριά Τσιχιτζβάρι και Μπεστασέν από την πλευρά του πατέρα του. Οι ρίζες των προπαππούδων και των προγιαγιάδων του από την πλευρά της μητέρας του είναι από την Αργυρούπολη, και από την πλευρά του πατέρα του από την Τραπεζούντα του Πόντου.

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.
Gallery