7 Ιούνιος 2016, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2016, 11:58

Ο Βαρθολομαίος ζητά από τις Εκκλησίες ενότητα ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου

  • Ο Βαρθολομαίος ζητά από τις Εκκλησίες ενότητα ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Η κίνηση Βαρθολομαίου, το να ζητήσει δηλαδή από όλες τις Εκκλησίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμμετάσχουν στις εργασίες, κρίνεται ως επιβεβλημένη. Και αυτό γιατί πολλές Εκκλησίες αντιδρούν στη διενέργεια της Συνόδου, την πρώτη μετά το Σχίσμα το 1053, και προκαλούν διάφορα προσκόμματα.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος προγραμματίζεται να γίνει από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο Πατριάρχης συγκάλεσε και έκτακτη Ιερά Σύνοδο για το θέμα. Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει θέσει ζήτημα ακόμα και για το πώς θα κάτσουν οι Προκαθήμενοι στη συνεδριακή αίθουσα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ενώ τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Αντιοχείας προειδοποιούν το Φανάρι πως η συμμετοχή τους εξαρτάται από το εάν θα γίνουν αποδεκτές οι θέσεις τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Γραμματεία, υπογράμμισε το εξής: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της, ως Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία πρέπει να συγκεντρωθεί στη Σύνοδο, προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της και να δηλώσει την ενότητά της στον κόσμο».

Αμανατίδης: Η ελληνική πολιτεία έχει την ιστορική προνομία να φιλοξενεί στο έδαφός της αυτό το εξαιρετικό γεγονός.

Το δικό του μήνυμα ενότητας έστειλε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. «Η πραγματοποίηση της Συνόδου προβάλλει ως καθοριστική καμπή στην πορεία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και αποτελεί μια ελπιδοφόρα προοπτική τόσο για τους ορθοδόξους χριστιανούς όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη δική της πλευρά η Εκκλησία της Ελλάδος, και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχει κρατήσει θετική στάση σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της Πανορθόδοξης Συνόδου και έχει ζητήσει από τους απανταχού αντιδρώντες να «ειρηνεύσουν».