7 Ιούνιος 2016, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2016, 10:13

Ποσειδώνια 2016: Εγκαίνια από τον Τσίπρα

  • Ποσειδώνια 2016: Εγκαίνια από τον Τσίπρα
    Τα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2016 έκανε ο πρωθυπουργός (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Την εμπιστοσύνη του εφοπλιστικού κόσμου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα το βράδυ, τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2016, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες, στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον εκθεσιακό χώρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Μιλώντας στα αγγλικά, μια και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν ξένοι, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Έλληνες εφοπλιστές να εμπιστευτούν την κυβέρνηση και να τη συνδράμουν στην προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.


Ο πρωθυπουργός ξεναγείται στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, «Ποσειδώνια 2016» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ζητούσαν από τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να τους πείσουμε  μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, να μας εμπιστευθούν και να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην προσπάθεια για την αναδιάταξη της χώρας» τόνισε. Με έμφαση είπε ότι «το Grexit έχει βγει οριστικά από κάθε τραπέζι συζήτησης» και πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χαιρετισμού του με τον οποίο κήρυξε την έναρξη της έκθεσης Ποσειδώνια 2016, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε σε πολλά περίπτερα εκθετών από διαφορετικές χώρες και είχε σύντομους διαλόγους μαζί τους.


Ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας συνομιλεί με παρευρισκόμενο στο πάνελ στα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Στην περίπου 50λεπτη ξενάγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε μεταξύ άλλων περίπτερα από την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Κύπρο, καθώς επίσης και τα περίπτερα του τμήματος ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, του ΟΛΠ, του υπουργείου Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε επίσης στην έναρξη, μετά από την τελετή εγκαινίων δήλωσε πως «η ΝΔ διαχρονικά έχει στηρίξει την ανάπτυξη της ναυτιλίας» και πρόσθεσε «γι’ αυτό είναι απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, επέμεινε να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη ναυτιλία ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και να αποφεύγονται τα αποσπασματικά μέτρα (κυρίως από την ΕΕ).

Ο διευθυντής των Ποσειδωνίων Θεόδωρος Βώκος τόνισε ότι μετέχουν 90 χώρες με 1.800 εκθέτες και ότι η έκθεση αφήνει στην οικονομία της Αττικής 70.000.000 ευρώ καθώς και μεγάλες συμφωνίες στη Ναυτιλία.