6 Ιούνιος 2016, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2016, 20:13

Αλβανική πρόκληση: Τσάμηδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είχε κάνει λόγο για το «τσαμικό ζήτημα», την ώρα που σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η κυβέρνηση της Αλβανίας ενθάρρυνε παρασκηνιακά την οργάνωση Chameria (Τσαμουριά) να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αίτημα για αναγνώριση της «γενοκτονίας» σε βάρος των Τσάμηδων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα με τον Αλβανό ομόλογό του.

Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ραντεβού εστιάζεται στο γεγονός ότι τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «υποδέχτηκαν» περίπου 200 διαδηλωτές με επικεφαλής τον πρόεδρο του τσαμικού κόμματος (PDIU), και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι.

«Η μητέρα μας η Τσαμουριά μας περιμένει», «Η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρση του βέτο» έλεγαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Όπως αναφέρει το Independent Balkan News Agency, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του Νίκου Κοτζιά ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. 

Παρ’ όλα αυτά, ρεπορτάζ της Καθημερινής που υπογράφει ο Σταύρος Τζίμας αναφέρει ότι ήταν ένα ασυνήθιστο περιστατικό για τις διακρατικές και διπλωματικές σχέσεις, και ότι οι Τσάμηδες είχαν την ανοχή των Αρχών όταν εμπόδισαν την απρόσκοπτη είσοδο του Νίκου Κοτζιά μέσα στο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται και αύριο στα Τίρανα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα. Στο πρόγραμμά του όμως προστέθηκε και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.