6 Ιούνιος 2016, 12:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2016, 12:11

Ποσειδώνια 2016: Η ελληνόκτητη ναυτιλία στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

  • Ποσειδώνια 2016: Η ελληνόκτητη ναυτιλία στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος
    Στα Ποσειδώνια 2016 μετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες

Πρόκειται για ένα ραντεβού στο οποίο η ελληνόκτητη ναυτιλία λάμπει δια της… παρουσίας της. Τα Ποσειδώνια 2016 ανοίγουν τις πύλες τους στο Metropolitan Expo και παρουσιάζουν στο διεθνές κοινό όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία. Η έκθεση-σταθμός φέτος φιλοξενεί περισσότερους από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες – μέχρι και τις 10 Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται, αναμένεται να την επισκεφθούν 20.000 επαγγελματίες από τον κλάδο της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 19:00, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Στα Ποσειδώνια 2016 υπάρχουν 19 εθνικά περίπτερα, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αυτή της Κίνας, ακολουθούμενη από Ιαπωνία και Κορέα. Νέες συμμετοχές είναι τα εθνικά περίπτερα του Λουξεμβούργου και της Γεωργίας. Έντονη παρουσία έχουν και τα ναυπηγεία. Φέτος συμμετέχουν πάνω από 200, και πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις από την Ασία έντονη είναι και η παρουσία της Τουρκίας, που συμμετέχει με πάνω από 10 ναυπηγεία.

Επιπλέον, συμμετέχουν περισσότεροι από 80 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας μεταξύ των οποίων πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου όπως Microsoft, Vodafone, Ericsson και HP. Ένας άλλος τομέας με έντονη παρουσία είναι η εκπαίδευση· περισσότερα από 10 ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια θα δώσουν το παρών.

Το πρόγραμμα έχει μεγαλώσει και φέτος περιλαμβάνει πάνω από 40 συνέδρια, σεμινάρια και workshops.

«Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και θα πρέπει να παραμείνει η καρδιά της διεθνούς ναυτιλίας που είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Όπως λέει χαρακτηριστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας διακυβεύεται εξαιτίας των πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Κομισιόν, με κίνδυνο να προκληθεί φυγή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού.

Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.