6 Ιούνιος 2016, 12:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2016, 12:04

Θεσσαλονίκη: «Δωρεές» στο ΑΧΕΠΑ για προτεραιότητα στα χειρουργεία

  • Θεσσαλονίκη: «Δωρεές» στο ΑΧΕΠΑ για προτεραιότητα στα χειρουργεία
    Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Κλιμάκιο επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνήσει σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις παρατηρήθηκε παραποίηση της σειράς λίστας προτεραιότητας των ασθενών που περίμεναν να χειρουργηθούν. Για να παραποιηθεί η λίστα και κάποιοι ασθενείς να κερδίσουν θέσεις σε αυτήν, προχωρούσαν σε δωρεές υλικοτεχνικών υποδομών (από σεντόνια και καθετήρες μέχρι απινιδωτές). Το νοσοκομείο είχε μεγάλη έλλειψη ακόμα και από στοιχειώδη.

Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν αποδείχθηκε ότι τα υλικά που δωρίζονταν, χρησιμοποιούνταν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του περιστατικού του ασθενούς που έκανε τη δωρεά!

Οι δωρεές, το ύψος των οποίων κυμαινόταν συνήθως γύρω στα 500 ευρώ, εγκρίνονταν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Στο ΔΣ συμμετείχε και ψήφιζε για την έγκριση των δωρεών και μία εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, η οποία, όμως, ήταν και η ίδια που κατήγγειλε την υπόθεση στο υπουργείο Υγείας. Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση και του εισαγγελέα την προηγούμενη εβδομάδα.