9 Ιούνιος 2016, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2016, 12:43

Κωνσταντινούπολη: Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Ίμβρος-Μνήμη»

  • Κωνσταντινούπολη: Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Ίμβρος-Μνήμη»
    (Φωτ.: mfa.gr / flickr)

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ίμβρος-Μνήμη» θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Τα εγκαίνια θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο χώρο έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, διοργανώνεται από την ελληνοτουρκική οργάνωση Defne-Δάφνη και παρουσιάζει, με μικρές πινελιές εικόνων, όσα απέμειναν στις μέρες μας από την ιστορία 5.000 χρόνων ενός νησιού προικισμένου από τη φύση με όλα τα αγαθά του κόσμου και με αδιάλειπτη ζωή από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.


(Φωτ.: mfa.gr / flickr)

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Bengisu Bayrak. Για την πραγματοποίησή της συνέβαλαν με την προσφορά τους οι: Celal Başlangıç, Στέλιος Μπερμπέρης, Semra Canbulat, Κώστας Χριστοφορίδης, Κατίνα Καρανικόλα, İzzet Keribar, Onur Özer, Nilüfer Tarıkahya, Λάκης Βίγκας. Η έκθεση αυτή, με τα σύντομα κείμενα που συνοδεύουν τις ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, επιχειρεί ένα «ταξίδι μνήμης» όπου ανταμώνουν νοερά το παλαιό με το νέο, όσοι έφυγαν και όσοι έμειναν, οι νέοι κάτοικοι με όσους επέστρεψαν.


(Φωτ.: mfa.gr / flickr)

Επίσης, έχει και αρχειακό χαρακτήρα καθώς παρουσιάζει στιγμιότυπα από μια ζωή που διακόπηκε, άγνωστα βιώματα και όψεις που δεν έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί. Παράλληλα, μαζί με το μεγαλείο και τη θλίψη του παρελθόντος περιγράφει τις «νέες ελπίδες» που μας συνδέουν με το αύριο.

Η έκθεση επίσης κάνει αναφορά στο Φεστιβάλ Φιλίας που διοργανώθηκε ανάμεσα στα νησιά της Ίμβρου και της Σαμοθράκης και το διάλογο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό του.

Μέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ίμβρου, μιας περιοχής με την καθημερινή και την τουριστική όψη της ζωής της, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπίου, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τον γαστρονομικό της πλούτο, με τις παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες, με τις γιορτές τους, με τους γάμους τους, με τα βαφτίσια τους, με τα σχολεία που ξανανοίγουν με την προσπάθεια όσων βοηθάνε στην αναγέννησή της.