3 Ιούνιος 2016, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 17:25

Οι Τούρκοι κάνουν τζαμί την Αγια-Σοφιά για το ραμαζάνι

  • Το Βερολίνο τοποθετήθηκε για την Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: Flickr / Charles Sharp)

Ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι διεθνείς αναλυτές μία ημέρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή είναι το τι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να… μετριάσει τη ζημιά και να εξασφαλίσει ψήφους από το εθνικιστικό μπλοκ. Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί θεωρούν κάθε άλλο παρά τυχαία την επιλογή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και συγκεκριμένα του θρησκευτικού του τμήματός του TRT Diyanet, να μεταδίδει από την Αγια-Σοφιά την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία, για όσο κρατά το μήνας του ραμαζανιού!

Μάλιστα την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού στην πρωινή προσευχή θα είναι καλεσμένοι και πολλοί επίσημοι.

Η είδηση κάνει το γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης με πηχυαίους τίτλους όπως «Ιστορικές στιγμές στην Αγια-Σοφιά – Για 30 ημέρες στο τζαμί θα διαβάζεται το Κοράνι». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του TRT, από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου έως και την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 2 τα ξημερώματα η εκπομπή «Αγια-Σοφία, Χρόνος Ευλογίας» θα μεταδίδει την ανάγνωση του Κορανιού ενώ θα φιλοξενεί και συζητήσεις για το Ισλάμ, με οικοδεσπότη τον Αλί Μπεκτάς.


Φωτογραφία από το εσωτερικό (φωτ.: Flickr / Ayla)

Όπως γράφει η Yeni Şafak η κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε την μετατροπή του ιερού μνημείου της χριστιανοσύνης, που μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, σε τζαμί. Η είδηση έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό· πριν από σχεδόν μία εβδομάδα χιλιάδες μέλη ισλαμικής οργάνωσης είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αγια-Σοφιά και είχαν προσευχηθεί με αίτημα την μετατροπή της σε τζαμί.

Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να γίνει άμεσα η μετατροπή εντούτοις μέχρι στιγμής κάθε σχέδιο σκοντάφτει τις εντονότατες αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο υποδέχθηκαν την είδηση στην Τουρκία είναι το tweet του βουλευτή του AKP Σαμίλ Ταγιάρ.

«Εφόσον οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το PKK και τον Γκιουλέν και η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της Γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Τώρα είναι η σειρά μας. Η Αγια-Σοφιά πρέπει να ανοίξει για προσκύνημα», έγραψε.