3 Ιούνιος 2016, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 18:01

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου

 • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
  Οι λυράρηδες επί το έργο στην εκδήλωση μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου (φωτ.: Βίκτωρας Βρούτσης)
 • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
  Μέλη των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου πλαισιωμένα από λυράρηδες παρουσίασαν το δρώμενο «Αχ πατρίδα μ’, πατρίδα μ'» του Ηλία Υφαντίδη
 • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
  Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα από τον π. Βλάσιο
 • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
  Το στόλισμα του δίσκου με τα κόλλυβα επιμελήθηκε ο λυράρης του Συλλόγου, Ηλίας Υφαντίδης

Τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, τίμησαν με αφορμή τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα» και ο Δήμος Χαϊδαρίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με την τέλεση μνημοσύνου στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα και ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, το οποίο συγκίνησε τους παρευρισκόμενους και απέσπασε το θερμό χειροκρότημά τους.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αντιγόνη Κυριακάκη, μέλος του Συλλόγου ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας του Πόντου από τους Ηλία Υφαντίδη, Άννα Καλαϊτζόγλου και Σωτήρη Νταουλτζή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Ερμίδου, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στον όρο Γενοκτονία και στις πράξεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα αυτό ενάντια στην ανθρωπότητα, όπως υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9/12/1948.

Επίσης μίλησε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή και την πορεία τους μέσα στην ιστορία, στον ξεριζωμό όσων γλίτωσαν από τις βαρβαρότητες του τουρκικού εθνικισμού και την εγκατάστασή τους στη Μητέρα Ελλάδα, καθώς και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και το τουρκικό κράτος.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Βορέας εκ μέρους του δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Στη συνέχεια τα μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου Δήμος Δημητριάδης, Χριστίνα Κοντού, Βάλια Καραβά, Σοφία Κελεσίδου, Ελένη Σταυρίδη και Σωτήρης Νταουλτζής παρουσίασαν το αφηγηματικό-μουσικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη «Αχ πατρίδα μ’, πατρίδα μ'», με αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου και τη συμμετοχή των λυράρηδων Παναγιώτη Καφαταρίδη, Κώστα Ορφανίδη, Νίκου Κουιμτζίδη, Στάθη Ορφανίδη, Δημήτρη Ζερζελίδη και Θανάση Σωπιάδη, από τη σχολή λύρας του Ηλία Υφαντίδη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στην πλατεία Δημοκρατίας, από τον δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Ζώτο και την πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργία Ερμίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αιρετοί του Δήμου Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και Αιγάλεω, πρόεδροι ποντιακών και άλλων συλλόγων Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Περιστερίου και Αιγάλεω, ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάζος Τερζάς και πλήθος κόσμου.

 • Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Βίκτωρα Βούρτση.
Εκδηλωσεις