4 Ιούνιος 2016, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 17:55

Στην Καππαδοκία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  • Στην Καππαδοκία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Καππαδόκη βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο από παλιότερη επίσκεψη στη Νίγδη (Φωτ.: Ν. Μαγγίνας/ megali-ekklisia.blogspot.gr)

Προσκύνημα στην Καππαδοκία πραγματοποιεί και φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδευόμενος από ιερωμένους και πιστούς θα τελέσει λειτουργία σε ιερούς ναούς στο Μισθί της Νίγδης και τη Σινασό σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου και αύριο Κυριακή.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται να τελέσει τον Εσπερινό του Σαββάτου στην ανακαινισμένη επιβλητική εκκλησία των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου στο Μισθί της Νίγδης, όπου υπήρχε η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Καππαδοκίας. Πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή του Μισθί εγκαταστάθηκαν και στη Μάνδρα της Λάρισας.

Το Μισθί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά χωριά της περιοχής με 800 οικογένειες.

Κατοικούνταν από ελληνόφωνους οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία. Λέγεται ότι η καταγωγή των κατοίκων ήταν από τη Γάγγρα του Γαλατικού Πόντου, το σημερινό Τσάνκιρι.


            Ο Καππαδόκης βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος θα συνοδεύει τον Πατριάρχη

Μέχρι την ανακαίνισή της, η εκκλησία των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Ήταν ο πρώτος μεγάλος ιερός ναός που χτίστηκε κατά τους νεότερους χρόνους στην περιοχή. Μάλιστα για την κατασκευή του εργάστηκαν Μισθιώτες που είχαν μεταναστεύσει στην Πόλη και γύρισαν στη γενέτειρά τους για να συμμετέχουν όλοι συλλογικά στο χτίσιμο της εκκλησίας.

Αύριο, ο Πατριάρχης τον οποίο συνοδεύει και ο Καππαδόκης βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασό, γνωστή ως «διαμάντι ή Αθήναι της Ανατολής».

Την ονομασία είχαν δώσει Έλληνες διανοούμενοι για την ομορφιά της και για την καθαρότητα της ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν από τους κατοίκους της.

Πουθενά αλλού στην Καππαδοκία δεν μιλούσαν ομορφότερα και «πλουσιότερα» ελληνικά.

  • Με πληροφορίες από το βιβλίο Καππαδοκία (Ταξιδιωτικοί οδηγοί, εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2012)