3 Ιούνιος 2016, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 16:00

Ο «Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» στη Νέα Σάντα Κιλκίς

  • Ο «Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» στη Νέα Σάντα Κιλκίς
    Ο «Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» εναποτίθεται στο νέο χώρο(Φωτ.: maxitis.gr)

Στη Νέα Σάντα Κιλκίς, το χωριό του πιο ονομαστού καπετάνιου-αντάρτη του Πόντου, του καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη από την ιστορική Σάντα, μεταφέρθηκε από την πλατεία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης το άγαλμα του «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου», του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 στις 19:00.

Το άγαλμα θα θυμίζει την ηρωική ποντιακή ιστορία τοποθετημένο μπροστά στο διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Το χάλκινο άγαλμα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Γεωργιανό γλύπτη Νταβίντ Σιχαρουλίτζε, απεικονίζει τον «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου» και δωρήθηκε το 1988 στο δήμο Θεσσαλονίκης από το Πανεπιστήμιο «Αριστοτέλης» της Τυφλίδας, με τη διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα, λόγω της ανάπλασης της πλατείας Χαριλάου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω.


Η αποξήλωση του αγάλματος από την πλατεία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης (φωτ.: salonicanews.com)

Στην αναζήτηση του νέου χώρου, έγινε αποδεκτή από το Δήμο Θεσσαλονίκης η πρόταση του Γ’ Σώματος Στρατού να επανατοποθετηθεί για εθνικούς και συμβολικούς λόγους στη Νέα Σάντα Κιλκίς, που το 2012 είχε ανακηρυχθεί από το Δήμο Κιλκίς ιστορική έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Έτσι, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και το Δήμο Κιλκίς αφού έβγαλαν το άγαλμα από τη θέση που για δεκαετίες κοσμούσε το χώρο, το τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία της Σάντας.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.