3 Ιούνιος 2016, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 11:12

Τα μαζεύει η Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

  • Γιλντιρίμ: Στόχος οι καλές σχέσεις με Συρία και Ιράκ
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Κάτια Χριστοδούλου)

Αφού πρώτα «προειδοποίησε» διακριτικά για το ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των χριστιανικών πληθυσμών 1915-1916 από τη Γερμανία θα αποτελούσε «πραγματική δοκιμασία της φιλίας» μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ένα 24ωρο μετά από τη μεγάλη νίκη εκείνων που γεύτηκαν το μαχαίρι των Νεότουρκων και των κεμαλικών στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε στροφή πολλών μοιρών.

Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά» μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι, Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά μονομιάς εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», είπε. 

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», πρόσθεσε.

Αναλόγως τοποθετήθηκαν και αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι τόνισαν ότι η αντίδραση της ανάκλησης του πρέσβη της Τουρκίας στη Γερμανία ήταν αναμενόμενη και δεν θα διαρκέσει πολύ. Η κατάσταση θα εκτονωθεί σύντομα.