2 Ιούνιος 2016, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2016, 18:32

Σε τρεις Έλληνες το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

  • Σε τρεις Έλληνες το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη
    Ο εκ των βραβευθέντων Διονύσης Αρβανιτάκης επί τω έργω, μοιράζοντας ψωμί στους πρόσφυγες (φωτ.: Kosvoice.gr)

Τρεις ελληνικές υποψηφιότητες κατάκτησαν το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016, το οποίο απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολίτες ή οργανώσεις που έχουν συνεισφέρει στην προώθηση της κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτών ή έχουν διευκολύνει την διασυνοριακή ή διεθνή συνεργασία εντός της ΕΕ.

Διακρίθηκαν η ΜΚΟ Positive Voice, η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και ο αρτοποιός από την Κω Διονύσιος Αρβανιτάκης που έγινε το διεθνές σύμβολο της ελληνικής αλληλεγγύης και φιλοξενίας.

Η Positive Voice προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες και φορείς του ιού ΗΙV. Ενεργεί επίσης ως κανάλι επικοινωνίας μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και ομάδων ευάλωτων στον ΗΙV. Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που ιδρύθηκε το 1998, συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, καταπολεμώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Την περίοδο 1/9/15 έως 30/10/15 παρείχε βοήθεια σε 9.800 πρόσφυγες.

Συγκινητική είναι και η προσφορά του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη από την Κω, που μοιράζει κάθε μέρα δεκάδες κιλά ψωμί στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί.

Οι Έλληνες νικητές, που επελέγησαν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, θα παραλάβουν τιμητικό μετάλλιο σε ειδική τελετή στην Ελλάδα και θα προσκληθούν σε κοινή εκδήλωση που θα γίνει στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.