2 Ιούνιος 2016, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2016, 18:33

Μνήμες ξεριζωμού στην παράσταση «Τα παιδιά του κατακλυσμού» στη Σύρο (φωτο)

  • Μνήμες ξεριζωμού στην παράσταση «Τα παιδιά του κατακλυσμού» στη Σύρο (φωτο)
    (Φωτ.: Νίκος Καρυοφυλλίδης)

Σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, την περίοδο του ξεριζωμού, όταν χιλιάδες προσφυγόπουλα από την Ιωνία, τη Θράκη, την Αρμενία και τον Πόντο κατέφθαναν και φιλοξενούνταν στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Σύρου, πήρε τους θεατές ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Η θεατρική παράσταση «Τα παιδιά του κατακλυσμού» έγινε στη Δημοτικό Θέατρο Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η παράσταση καθώς κάθε ένας ηθοποιός, υποδυόμενος ορφανό της εποχής, διηγούνταν τη δική του ιστορία. Άλλος έφερνε στη μνήμη του τις πόλεις να καίγονται, άλλος πώς γλίτωσε από τα όπλα των Τούρκων, άλλος πώς έβλεπε τους ανθρώπους του να δολοφονούνται, άλλος πώς ήρθε με το καράβι. Οι θεατές δεν μπορούσαν να κρατούσαν τα δάκρυά τους.

Μέσα από αυτήν την παράσταση τιμήθηκε ουσιαστικά και η μνήμη του δασκάλου Ζαχαρία Δρόσου, διότι πάνω στο ομότιτλο κείμενό του αλλά και σε μαρτυρίες όσων έζησαν στο ορφανοτροφείο βασίστηκε το θεατρικό Τα παιδιά του κατακλυσμού. Μια παράσταση που υπενθύμισε τι είναι προσφυγιά αλλά και τι είναι φιλοξενία.

Συγγραφέας του έργου η Ράνια Πανταζίδου και σκηνοθέτης η Ελένη Βουτσινού.

Αναπαράσταση του ποντιακού γάμου πραγματοποιήθηκε στο τέλος του θεατρικού, ενώ παρουσιάστηκαν και ποντιακοί χοροί υπό τη λύρα του Σταύρου Σαββίδη και του νταουλτζή Σάββα Ηλιάδη, υπό τη χοροδιδασκαλία του Χρήστου Καρυοφυλλίδη.

  • Φωτογραφίες: Νίκος Καρυοφυλλίδης.
Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ24
ΜΑΙΟΣ
2016