3 Ιούνιος 2016, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2016, 09:01

Οι Πόντιοι της Βοστόνης τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)

  • Οι Πόντιοι της Βοστόνης τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
    Μέλη των συλλόγων «Παναγία Σουμελά» Βοστόνης και Ποντιακής Εστίας Βοστόνης
  • Οι Πόντιοι της Βοστόνης τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
    Δρ Θεοδόσιος Κυριακίδης
  • Οι Πόντιοι της Βοστόνης τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
    Δρ Πάμελα Στάινερ

Τους εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια, όταν άρχισαν οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, τίμησαν οι Πόντιοι της Βοστόνης, μέλη των συλλόγων «Παναγία Σουμελά» και Ποντιακή Εστία. 

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 20 Μαΐου, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και στον Άγιο Νεκτάριο Βοστόνης.

Η εκδήλωση στο προξενείο ξεκίνησε με το καλοσώρισμα της προξένου Ιφιγένειας Καναρά, η οποία αφού αναφέρθηκε στην δραστηριότητα των Ποντίων της πόλης υπογράμμισε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν. Τις διεργασίες χαιρέτισαν οι πρόεδροι των συλλόγων Παναγιώτης Πετρίδης από την «Παναγία Σουμελά» και Ελένη Αθανασιάδου από την Ποντιακή Εστία.


Η πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη Ιφιγένεια Καναρά

Με περηφάνεια η Μαρία Πετρίδου, μέλος της επιτροπής νεολαίας του συλλόγου «Παναγία Σουμελά», ανέγνωσε την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο δρ Θεολογίας στο ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, ο δρ Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Πρίνστον Νίκος Μιχαηλίδης, και η δρ Πάμελα Στάινερ από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης μίλησε για την έναρξη των γενοκτονικών πράξεων από τους Νεότουρκους και την κεμαλική τελειωτική λύση εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. Από την πλευρά του ο Νίκος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη μουσική της ποντιακής λύρας, καθώς και στη μνήμη και την ταυτότητα στην Τραπεζούντα. Η δε Πάμελα Στάινερ ανέλυσε το συλλογικό μεταδιδόμενο τραύμα, ενώ συνομίλησε και με το ακροατήριο.


Φορεσιές και μουσικά όργανα από τον Πόντο

Με τρόπο μοναδικό και παραστατικό η Παρθένα Λαμπριανίδου, μέλος της νεολαίας της «Παναγίας Σουμελά» Βοστόνης, απήγγειλε το ποίημά της με τίτλο «Είμαστε ακόμα ζωντανοί». Αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Οι Πόντιοι της Βοστόνης έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ακόμα εδώ, και δεν ξεχνούν.

Το παρών στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Υόρκης «Κομνηνοί» Δημήτρης Μολοχίδης, ο π. Βασίλειος Μπεμπής ιερέας στον Άγιο Νεκτάριο Ροσλιντέιλ, εκπρόσωποι της ΠανΜακεδονικής Οργάνωσης, εκπρόσωποι του συλλόγου Ναουσαίων και εκπρόσωποι της Ασσυριακής Ένωσης Μασαχουσέτης.

Gallery