2 Ιούνιος 2016, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2016, 20:27

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;

  • Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;
    Άποψη της Ομοσπονδιακής Βουλής κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών (Φωτ.: EPA / Michael Kappeler)

Με 648 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά και ένα παρών –στο σύνολο των 650 Γερμανών βουλευτών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση–, η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916.

Η Γερμανία μέσω του ψηφίσματος παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του γερμανικού Ράιχ, το οποίο αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση «δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει τη σφαγή».

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη γερμανική απόφαση ως μια τεράστια ήττα της τουρκικής διπλωματίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικό ψήφισμα, όχι μόνο εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γιατί δοκιμάζονται στην πράξη οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Η ψηφοφορία έγινε απουσία δύο μεγάλων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ –αν και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα– απουσίαζε αφού την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που έχει προειδοποιήσει για το πλήγμα που θα επιφέρει η αναγνώριση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, βρίσκεται σε ταξίδι στη Λατινική Αμερική.


Πάνω από δύο ώρες βρίσκονταν έξω από το κτήριο της Βουλής Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι

Ανοίγοντας τις εργασίες της Βουλής ο πρόεδρος του Σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ τόνισε το εξής: «Μια ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει τη συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα».

Η ανακοίνωση της αναγνώρισης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής κρατώντας σημαίες. Εντός της Μπούντεσταγκ το παρών έδωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι της ΟΣΕΠΕ.


Εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας παρακολουθούν τη συνεδρίαση

Το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών αποτελεί πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όχι όμως και του αριστερού κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πέντε βουλευτές από όλες τις πτέρυγες αναφέρθηκαν στο «έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Ποντίων», ωστόσο ο τίτλος του ψηφίσματος δεν άλλαξε.

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ, Ανέστη Οσιπίδη, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας και λίγο πριν από το ραντεβού του με τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ.

«Αυτή τη στιγμή άνοιξε ο δρόμος. Μπορεί να μην αναφέρονται οι Πόντιοι στο ψήφισμα (ούτως ή άλλως αναφέρονται στα άρθρα 215 και 216), αλλά όταν οι μισοί από τους οκτώ εισηγητές κάνουν αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου φαντάζομαι ότι πλέον θα συνεχίσουμε διαφορετικά», δήλωσε ο Ανέστης Οσιπίδης.