2 Ιούνιος 2016, 08:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2016, 16:10

Τι θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

  • Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2018
    (Φωτ. αρχείου)

Υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η αξιολόγηση κλείνει και η Ελλάδα γυρίζει σελίδα καθώς η εκταμίευση της δόσης θα ανακουφίσει την κυβέρνηση αλλά και τα κρατικά ταμεία που θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις του χρέους.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τον «οδικό χάρτη» των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης ενώ θα πραγματοποιηθεί και σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

Εξάλλου, ήδη έχει εκφραστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση σε επόμενη φάση. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εφ’ όλης της ύλης επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τόσο για το θέμα της διαφάνειας όσο και για την «καταστροφολογία» που προέβλεψε σε σχέση με την αξιολόγηση, πέφτοντας τελικά έξω.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την κατάληξη των συζητήσεων, θεωρώντας ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, καθώς –όπως επιμένουν– τα όσα συμφωνήθηκαν για το ΕΚΑΣ, τις απολαβές σε θύματα εργατικών ατυχημάτων, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και τον ΑΔΜΗΕ, ούτε δημοσιονομικές επιβαρύνσεις προκαλούν ούτε αλλάζουν τα όσα ήδη έχουν ψηφιστεί στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.