1 Ιούνιος 2016, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2016, 22:02

Ένας στους τρεις έχει κάνει φορολογική δήλωση

  • Εφορία: Έρχεται ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και επιστροφών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, απειλεί το υπουργείο Οικονομικών του φορολογούμενους για να τους πείσει να τις υποβάλουν εμπρόθεσμα, έως τις 30 Ιουνίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών δηλώσεων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς 30 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία έχουν υποβληθεί περίπου 1.900.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 δηλώσεων που αναμένεται να δεχθεί φέτος το TAXISnet (δηλαδή, μόνο ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει κάνει δήλωση).

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και όσοι καθυστερήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που προβλέπονται (από 100-500 ευρώ).

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Πάντως για κάποιους φορολογούμενους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν είναι μια απλή διαδικασία καθώς θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία τους.

Όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν, όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2015 ενοίκια θα πρέπει, πριν από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους, να επισκεφθούν τη ΔΟΥ που κατοικούν για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.