1 Ιούνιος 2016, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2016, 18:32

Ο χάρτης του Πόντου στην επετειακή φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτο, βίντεο)

  • Ο χάρτης του Πόντου στην επετειακή φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτο, βίντεο)

Σείστηκε χθες από τον κόσμο και τη συγκίνηση το θεατράκι της οδού Χηλής στην Καλαμαριά. Η παρουσίαση της επετειακής φανέλας του ποδοσφαιρικού τμήματος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, η οποία παρουσιάστηκε για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, προκάλεσε έντονα συναισθήματα και πολλά θετικά σχόλια. Είναι άλλωστε ιδιαίτερη, εμπνευσμένη και κουβαλά επάνω της την ιστορία της ομάδας.

Στο ένα μπράτσο είναι ο χάρτης του Πόντου με τις μεγάλες πόλεις της αλησμόνητης πατρίδας και στο άλλο ο θεός Απόλλωνας (σήμα του συλλόγου), με τους προπονητές που πέρασαν από την ομάδα.

Ο κορμός της φανέλας έχει κοκκινόμαυρες ρίγες. Στις μαύρες αναγράφονται όλα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που τίμησαν το σύλλογο. Λίγο πιο κάτω από το στήθος υπάρχει το λογότυπο «90 χρόνια». Οι πρώτες 90 φανέλες που τυπώθηκαν, μαζί με μία τσάντα, μία κασετίνα κι ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας με το όνομα του κάθε κατόχου, κόστισαν από 90 ευρώ και φυσικά εξαντλήθηκαν. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και στα σχέδια των ανθρώπων της ομάδας είναι να βγει η φανέλα σε μαζική παραγωγή, χωρίς την κασετίνα και σε πιο προσιτή τιμή.

Έντονη συγκίνηση στην εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της επετειακής φανέλας του Απόλλωνα η συγκίνηση ήταν διάχυτη στο χώρο. Ο κόσμος προσήλθε μαζικά στο θεατράκι της οδού Χηλής, ενώ ο Μιχάλης Φωτιάδης, εκ των διοργανωτών και στέλεχος του Απόλλωνα, τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη όλων των εποχών για το σύλλογο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, στο οποίο παρουσιάστηκαν είκοσι από τις ιστορικότερες φανέλες του ποδοσφαιρικού τμήματος στα 90 χρόνια ζωής του.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ομιλίες, με πρώτο τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Αλέξανδρο Νεράντζη, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της ομάδας. Ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος Αβραάμ Περσίδης (ήταν πολύ συγκινημένος και δάκρυσε σε κάποια στιγμή) χαρακτήρισε τον Απόλλωνα ως «το λάβαρο του ποντιακού ελληνισμού» και ζήτησε να μείνουν ενωμένοι όλοι οι Απολλωνιστές, ώστε να επιστρέψει η ομάδα στη θέση που της αρμόζει.

Ο Μ. Φωτιάδης, εμπνευστής της επετειακής φανέλας και της κασετίνας, αναφέρθηκε στην τόλμη που χρειάστηκε για να γίνει η εκδήλωση και να κυκλοφορήσει η επετειακή φανέλα. Μίλησαν ακόμα οι σχεδιαστές της φανέλας (και Απολλωνιστές) Πέτρος Καρακασίδης και Δημήτρης Ψαρόπας, εκπρόσωπος της εταιρίας που την τύπωσε, ο πρώην προπονητής του συλλόγου στην Α' Εθνική Σταύρος Διαμαντόπουλος καθώς και οι ποδοσφαιριστές Τάκης Τομπουλίδης και Τριαντάφυλλος Παρμαξίδης.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές αλλά και απλούς φιλάθλους της ομάδας από ολόκληρο τον κόσμο –από την Κένυα μέχρι το Ντουμπάι και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ– να δίνουν ευχές για τα ενενηκοστά γενέθλια του συλλόγου, ενώ δύο παιδιά από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Απόλλωνα ανέβασαν στη σκηνή το νυν τερματοφύλακα της πρώτης ομάδας Στάθη Βασιλειάδη και υπό τους ήχους της κεμετζέ του έβγαλαν την μπλούζα και του φόρεσαν την επετειακή φανέλα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία εκπληκτική σέρρα που χόρεψαν μέλη της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, δίνεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Απόλλωνα Καλαμαριάς (προκρίνεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως τόπος διεξαγωγής του event).

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Όμιλος Φίλων Απόλλωνα Πόντου

Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ31
ΜΑΙΟΣ
2016
20:30
Ο σύλλογος κλείνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.