1 Ιούνιος 2016, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2016, 13:05

Από Συκιές και Νεάπολη μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

 • Από Συκιές και Νεάπολη μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
  Στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών
 • Από Συκιές και Νεάπολη μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για το έργο τους ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών
 • Από Συκιές και Νεάπολη μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
  Στη Νεάπολη το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων
 • Από Συκιές και Νεάπολη μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
  Στις Συκιές το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων

«Σήμερα ανάβουμε ένα καντηλάκι που δε θα σβήσει, θα είναι για πάντα αναμμένο. Πολίτες, δήμος, πολιτικοί συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική ελληνοτουρκική φιλία».

Στο παραπάνω μήνυμα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα εκδηλώσεων, αντιπροέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Γιάννη Δαλάτση, συνοψίζεται ο σκοπός της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο ακούστηκαν ποιήματα, τραγούδια, μοιρολόγια και απαγγελίες για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν κατά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό.


Ο Γιάννης Δαλάτσης στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στη Γενοκτονία

Στην ομιλία του ο Γιάννης Δαλάτσης αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό της Γενοκτονίας υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε εδώ για να εμφυσήσουμε το μίσος, την αλαζονεία, τον εθνικισμό. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι οι καθοδηγούμενες ηγεσίες που προκαλούν όλα αυτά. Εκτός από μέρα θρήνου είναι και μέρα περισυλλογής. Πρέπει να δούμε τι φταίει και μερικά αυτονόητα πράγματα δεν έχουν γίνει ακόμη».

Δαλάτσης: Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 75 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1994.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για το έργο τους οι ποντιακοί Σύλλογοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Συκεών, ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ», ο Σύλλογος Ποντίων Αγίου Παύλου και η Ποντιακή Εστία Νεάπολης.


Η χορωδία του συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών

Τα μοιρολόγια και τα ιστορικά τραγούδια ερμήνευσε η χορωδία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κυριακίδη και υπό τη συνοδεία των μουσικών Κώστα Κυριακίδη (λύρα, τραγούδι) και Μάκη Παπαδόπουλου (ούτι).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα», για να κορυφωθεί με τη θεατρική παράσταση Ξεριζωμός από την ομάδα του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, και να κλείσει με το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου.


«Δεν ξεχνώ» είπαν από τις Συκιές

Είχαν προηγηθεί παράλληλες εκδηλώσεις σε Νεάπολη και Συκιές. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνες δεήσεις και ομιλίες για τα τραγικά γεγονότα στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Νεαπόλεως και στο ναό Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών. Ακολούθησαν τρισάγιο, απαγγελία ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων σε δύο σημεία: στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη και στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

 • Φωτογραφίες: Δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Εκδηλωσεις