1 Ιούνιος 2016, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2016, 10:38

Ελληνικό γιαούρτι... Τσεχίας με σφραγίδα Κομισιόν

  • Ελληνικό γιαούρτι... Τσεχίας με σφραγίδα Κομισιόν

Τη δυνατότητα να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» δίνει στην Τσεχία η Κομισιόν. Πρόκειται για νέο χτύπημα κατά της ελληνικής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων μετά το πλήγμα με τη φέτα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί τη σχετική άδεια στην Τσεχία, υποχρεώνοντάς την απλά να τοποθετεί επισήμανση προέλευσης στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι». Δηλαδή θα αναγράφεται στα ψιλά γράμματα ότι το «ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Τσεχία.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι.