1 Ιούνιος 2016, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2016, 15:58

Λύρα και ποντιακοί χοροί στο Φεστιβάλ Μουσείων στο Κριμσκ της Ρωσίας (φωτο)

  • Λύρα και ποντιακοί χοροί στο Φεστιβάλ Μουσείων στο Κριμσκ της Ρωσίας (φωτο)
    Η ποντιακή λύρα και οι αρχαίες ελληνικές φορεσιές κέρδισαν τις εντυπώσεις
  • Λύρα και ποντιακοί χοροί στο Φεστιβάλ Μουσείων στο Κριμσκ της Ρωσίας (φωτο)
    Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης (στη μέση) με τα υπόλοιπα μέλη
  • Λύρα και ποντιακοί χοροί στο Φεστιβάλ Μουσείων στο Κριμσκ της Ρωσίας (φωτο)
    Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης (στη μέση) με τα υπόλοιπα μέλη

Η λύρα και οι ποντιακοί χοροί έκλεψαν τις εντυπώσεις κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την περασμένη εβδομάδα στο Κριμσκ της Ρωσίας, όπου διοργανώθηκε ένα επετειακό φεστιβάλ. Η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό δρόμο της πόλης όπου έφτασαν καλεσμένοι από όλη την περιφέρεια, ανάμεσα τους και τα μέλη της Αυτονομίας των Ελλήνων της περιοχής. Παρουσιάστηκαν εκθέματα από τη συλλογή του μουσείου του Κριμσκ τα οποία μαρτυρούσαν ότι η περιοχή άνηκε παλαιότερα στο βασίλειο του Βοσπόρου.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ελληνικό πολιτισμό λόγω και του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Δύο ενεργά μέλη της Νεολαίας της Αυτονομίας, η Μαρία Ντεμίρτσεβα και η Θεοδώρα Πασχαλίδη, μεταμφιέστηκαν σε αρχαίες θεές και προσκαλούσαν τον κόσμο που περνούσε να επισκεφτεί την έκθεση. Όλους τους καλεσμένους τούς κερνούσαν ελληνικά φαγητά και ποντιακό κρασί, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αξία και το μεγαλείο της ελληνικής φιλοξενίας.


Το ποντιακό κρασί του Έλληνα οινοπαραγωγού της Ρωσίας Βαλέρι Ασλάνοφ

Οι γνωστοί από προηγούμενες μουσικές εκδηλώσεις μικροί Έλληνες... δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, Οδυσσέας Μπαχρούσεφ και Μπογκντάν Σμολτσένκο, έπαιξαν στην έκθεση παρουσιάζοντας ελληνικά τραγούδια και δίνοντάς της ελληνικό χρώμα. Και το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα «Ήλιος», που πριν από λίγο καιρό γιόρτασε την επέτειο των δέκα χρόνων του, ήταν εκεί για να ψυχαγωγήσει τους καλεσμένους και να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα με τους ποντιακούς χορούς.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν και λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας αλλά και βιβλία του Έλληνα ιστορικού Γιούρι Κοτσερίδη, του οποίου το όνομα είναι γνωστό στην περιοχή.


Τα κορίτσια του ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος με τις ποντιακές φορεσιές έτοιμα να κερδίσουν τις εντυπώσεις

Στην προετοιμασία της έκθεσης ενεργό ρόλο είχαν τα μέλη της Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ: η Μαρία Τουνγκουσίδη, η Μαρία Σεφιρίδη, ο Ρουσλάν Αμανάτοφ και ο Κωνσταντίνος Πολύκαρπος, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της, του Αλέξανδρου Μασιάδη. Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε επίσης με την υποστήριξη του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων του Νοβοροσίσκ, Ανατόλι Γκούροφ.

  • Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Αλέξανδρο Μασιάδη και τη Μαρία Ντεμίρτσεβα.
Gallery