31 Μάιος 2016, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2016, 15:50

Ένας ακόμα Αϊλάν στη Μεσόγειο – 800 πνιγμένοι τις τελευταίες ημέρες (φωτο)

  • Ένας ακόμα Αϊλάν στη Μεσόγειο – 800 πνιγμένοι τις τελευταίες ημέρες (φωτο)
    (Φωτ.: frontex.europa.eu)

Τουλάχιστον 880 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στα ναυάγια πλοιαρίων με μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από την Αφρική προς την Ιταλία. Τον αριθμό ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία έκανε έρευνα με συνεντεύξεις μεταναστών που επέβαιναν στα πλεούμενα και τελικώς διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές.

Μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής διαδρομής» και τη μείωση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η διαδρομή Λιβύη-Ιταλία, μέσω θαλάσσης, έχει γίνει η βασική δίοδος για όσους θέλουν να φθάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Συνολικά 2.510 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, 35% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 13.800 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο νέος «Αϊλάν»
Κι όλα αυτά, ενώ ραγίζουν και πάλι καρδιές με τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε το τελευταίο 24ωρο και δείχνει ένα νεκρό βρέφος στην Μεσόγειο, στην αγκαλιά ενός διασώστη. Μια σκηνή που ξυπνά εφιαλτικές μνήμες από τον αδικοχαμένο Αϊλάν και δίνει μια γερή γροθιά στο στομάχι των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο.


Συγκλονισμένος ο διασώστης κρατά στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του βρέφους

Πρόκειται μια ακόμη τραγική σελίδα στο –δίχως τέλος όπως φαίνεται– προσφυγικό δράμα. Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από την ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch ως υπενθύμιση ότι το προσφυγικό παραμένει χωρίς λύση και κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδάκια.

Η υπηκοότητα του βρέφους παραμένει άγνωστη. Η σορός του βρέθηκε στα νερά της Μεσογείου την Παρασκευή μετά την ανατροπή ενός ξύλινου σκάφους.

Η περιγραφή του διασώστη (στο Reuters) συγκλονίζει. Ο Μάρτιν, όπως ονομάζεται, είπε πως όταν είδε το μωρό στη θάλασσα, του φάνηκε σαν κούκλα. «Το έπιασα από το χέρι και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του», συμπλήρωσε.