5 Ιούνιος 2016, 15:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2016, 13:46

Μνήμες και ιστορία από τον αλησμόνητο Πόντο σε ένα νέο βιβλίο

  • Μνήμες και ιστορία από τον αλησμόνητο Πόντο σε ένα νέο βιβλίο

Ένα ιδιαίτερης αξίας συλλεκτικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει κείμενα –ιστορικά, λαογραφικά και αυτοβιογραφικά– του Αντώνιου Παπαδόπουλου από τη Ματσούκα του Πόντου, εξέδωσε το Κέντρο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» στη σειρά Ιστοριομνημοσύνη. Το έργο, μέσα από αρχειακό υλικό, ρίχνει φως σε σημαντικές σελίδες της ιστορίας του Πόντου, στην περίοδο που ο Πόντος ήταν υπό τον έλεγχο τον Ρώσων αλλά και στην τελευταία φάση του αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας του Πόντου.

Το υλικό διέθεσε για το βιβλίο ο γιος του διδασκάλου του Πόντου, π. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εφημέριος της μητρόπολης Ελευθερούπολης και κάτοικος του Νέου Χορτοκοπίου Καβάλας.

«Στον πατέρα μου Αντώνιο π΄Χαρ. Παπαδόπουλο, εκλεκτό τέκνο της Ματσούκας του Πόντου, οφείλω τα πάντα. Τις μνήμες του, που εναπέθεσε σε πλήθος εγγράφων σημειώσεων, από καιρό ήθελα να φέρω στο φως της δημοσιότητος, διότι αποτελούν μαρτυρίες για την ιστορία και τις τύχες των ανθρώπων ενός λαού που ξεπατρίστηκε, δεινοπάθησε και εν τέλει κατέφυγε στην μητροπολιτική του κοιτίδα. Η έκδοση του παρόντος πονήματος αποτελεί εκπλήρωση πατρικής υποθήκης και συγχρόνως απότιση οφειλόμενης τιμής και παντοτινής ευγνωμοσύνης στη μνήμη του Δασκάλου», γράφει ο π. Θεόδωρος.

  • Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει το βιβλίο μπορεί να επικοινωνήσει με την «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» στο τηλέφωνο 2310 552207 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση contact@enromiosini.gr.