31 Μάιος 2016, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2016, 12:25

ΕΠΟΝΑ προς ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να βοηθήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη γερμανική Βουλή

  • ΕΠΟΝΑ προς ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να βοηθήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη γερμανική Βουλή
    Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: Βασ. Καρυοφυλλίδης)

Επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε χθες 30 Μαΐου 2016 η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, καλώντας την ελληνική πολιτεία να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο «προκειμένου στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας να υπάρχει σαφής αναφορά στους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας».

Στην επιστολή η ΕΠΟΝΑ επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στις 2 Ιουνίου 2016, γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά σε «γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Όμως, «η γενικευμένη αναφορά στις "λοιπές χριστιανικές μειονότητες", φυσικά, δεν καλύπτει την πληρότητα του νομικού λόγου, μήτε το κοινό ιστορικό πλαίσιο διάπραξης των γενοκτονιών. Αντιθέτως, αδικαιολόγητα παραλείπει μόνο την τρίτη πληθυσμιακή ομάδα, αυτή των Ελλήνων θυμάτων, χωρίς να εξυπηρετούνται καν προσχηματικοί λόγοι συντομίας».

Η ΕΠΟΝΑ καλεί την ελληνική πολιτεία  «να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο, προκειμένου στο επικείμενο ψήφισμα­-νομοσχέδιο, να υπάρξει σαφής αναφορά στους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας, που επίσης γενοκτονήθηκαν από τον ίδιο δράστη, για τους ίδιους λόγους, στον ίδιο χώρο και χρόνο».