30 Μάιος 2016, 21:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2016, 22:02

SOS για φέτα και ελιές – Κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία ονομασίας προέλευσης

  • SOS για φέτα και ελιές – Κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία ονομασίας προέλευσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασιλική Πασχάλη)

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων υποστηρίζουν ότι η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Νότια Αφρική δεν προστατεύει τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική και εθνική οικονομία, αν δεν ασκηθεί βέτο από την Ελλάδα, έστω και την τελευταία στιγμή.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων επισημαίνει ότι χωρίς βέτο η Ελλάδα χάνει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.

Καλεί δε άπαντες να αντιδράσουν από κοινού και δυναμικά. Στη δική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων σημειώνει ότι πρόκειται για σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως ΠΟΠ.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως απαντώντας στην επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ, χαρακτηρίζει ανεύθυνη την επίρριψη ευθυνών στο υπουργείο για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας. Τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Ν. Αφρικής μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των ημερών της τότε Κυβέρνησης, και καταλήγει: «Η πραγματικότητα είναι ότι και με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα».