30 Μάιος 2016, 20:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2016, 10:55

H Λευκωσία παραδίνει τα λείψανα 15 καταδρομέων του Noratlas

  • H Λευκωσία παραδίνει τα λείψανα 15 καταδρομέων του Noratlas
    Ο χώρος των εκσκαφών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθούν στους συγγενείς τους τα λείψανα των 15 καταδρομέων από την Ελλάδα, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974 σκοτώθηκαν πηγαίνοντας να υπερασπιστούν τα χώματα της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς, όταν καταρρίφθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα λείψανά τους βρέθηκαν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος, στην εκσκαφή που έγινε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Το πολεμικό αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο, επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Έγκωμη και χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των επιστημονικών διαδικασιών ταυτοποίησης των λειψάνων με την μέθοδο DNA.

Ο Φ. Φωτίου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα 42 χρόνια αναμονής. Όπως είπε, οι συγγενείς θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους. Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, ανέφερε ο Φ. Φωτίου και προσέθεσε ότι υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα τριών επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος.