31 Μάιος 2016, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2016, 22:24

Σοκ ανατιμήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ

  • Επαναφέρουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες φέρνει από την Τετάρτη 1η Ιουνίου η αύξηση του ΦΠΑ. Με την αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% αυξάνεται η λιανικής τιμή των εξής προϊόντων και υπηρεσιών: εστίαση, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, μεταφορές, μη νωπά τρόφιμα (καφές, ζυμαρικά, κονσέρβες, είδη ατομικής υγιεινής κ.ά.), αυτοκίνητα, παροχή υπηρεσιών, καύσιμα, καπνικά προϊόντα, οινοπνευματώδη ποτά, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 23% σε 24% από την Τετάρτη, αλλά δεν επέρχεται καμία αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%, οι οποίοι εφαρμόζονται για τα αγαθά που περιλαμβάνονται στο παράρτημα III του Κώδικα ΦΠΑ.

Ωστόσο, βάσει των νέων διατάξεων ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% σε όσα νησιά θα ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αποσαφηνίζεται ακόμη ότι από την 1η Ιουνίου καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, η κατάργηση ισχύει ήδη από 1/10/2015). Σε σχέση με το διαμορφούμενο συντελεστή ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει πως αυτός αναπροσαρμόζεται από το 18,70%, στο 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.

Tags