31 Μάιος 2016, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2016, 17:48

Έλληνες της Ρωσίας παίζουν ποδόσφαιρο και τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)

 • Έλληνες της Ρωσίας παίζουν ποδόσφαιρο και τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
  Η ομάδα Στάβρο από το Βίτιαζεβο
 • Έλληνες της Ρωσίας παίζουν ποδόσφαιρο και τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
  Η ομάδα Ένωση από το Σότσι
 • Έλληνες της Ρωσίας παίζουν ποδόσφαιρο και τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
  Η ομάδα Φιλία από το Κριμσκ

Ανταπόκριση από το Κριμσκ – Μαρία Ντεμίρτσεβα

Το καθιερωμένο ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου «Κύπελλο φιλίας» πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου στο στάδιο «Βίτιαζ» στο Κριμσκ. Φέτος το τουρνουά διεξήχθη με πρωτοβουλία της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Ανάμεσα στις οχτώ ομάδες που έλαβαν μέρος στο τουρνουά, οι έξι αντιπροσώπευαν τους ελληνικούς συλλόγους της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Και δεν ξέχασαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με ένα πανό που έφερε το μήνυμα ζωής όλων των απογόνων των Ποντίων, «Δεν ξεχνάμε», εμφανίστηκαν στο γήπεδο.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οι ποδοσφαιριστές αψήφησαν τη βροχή και συνέχισαν να αγωνίζονται για την ανακήρυξη του τελικού νικητή. Όλοι οι αγώνες ήταν θεαματικοί και συναρπαστικοί και κέρδισαν τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κοινού που τους παρακολουθούσε.

Στους αγώνες συμμετείχαν ομάδες από το Σότσι, την Κράσναγια Παλιάνα, το Γκελεντζίκ, το Νοβοροσίσκ, το Βίτιαζεβο, καθώς και η ομάδα της «Ένωσης Αρμενίων της Ρωσίας» και η ενωμένη ομάδα του Κριμσκ.


Πανό με το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε» για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα Στάβρο από το Βίτιαζεβο, η οποία σε έναν δραματικό αγώνα κέρδισε την Ένωση από το Σότσι. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα ο αγώνας έληξε ισόπαλος. Όμως κατά τη διάρκεια της παράτασης, και ενώ η ομάδα από το Βίτιαζεβο έχανε 1-2, κατάφερε να σκοράρει πραγματικά στην εκπνοή του αγώνα και να τον οδηγήσει στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και αναδείχθηκε νικήτρια του τουρνουά. Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα Φιλία από το Κριμσκ κερδίζοντας την Ένωση Αρμενίων Ρωσίας.

Διοργανωτής του τουρνουά ήταν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δήμου Κριμσκ, σε στενή συνεργασία με την Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Κράσνονταρ.

Στην έναρξη του τουρνουά ήταν παρόντες οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων του Νοβοροσίσκ, της Ανάπας, του Γκελεντζίκ και του Κριμσκ. Όλους τους συμμετέχοντες των αγώνων χαιρέτισε ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, και τους ευχήθηκε «και με τη νίκη». Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Κύριλλος Ασλανίδης, διακεκριμένος προπονητής της Ρωσίας.


Το αναμνηστικό δώρο για τη συμμετοχή των ομάδων στο τουρνουά

Όλες οι ομάδες έλαβαν αναμνηστικά δώρα και οι νικητές παρέλαβαν τα κύπελλα και τα μετάλλιά τους.

Καλύτεροι παίχτες του τουρνουά αναδείχθηκαν οι:

 • Αντρέι Γιακοβένκο (Βίτιαζεβο): Καλύτερος παίχτης του τουρνουά.
 • Μιχαήλ Ογκανιάν (Ένωση Αρμενίων Ρωσίας): Καλύτερος τερματοφύλακας.
 • Φιόντορ Καΐσεφ (Φιλία): Καλύτερος επιθετικός.
 • Αναστάσιος Κεσοβίδης (Ένωση-Σότσι): Καλύτερος αμυντικός.
 • Σπυρίδων Φιλιππίδης (Στάβρο, Βίτιαζεβο): Πρώτος σκόρερ, με 8 γκολ.
Gallery