30 Μάιος 2016, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2016, 14:24

Άδειασε η Ειδομένη, γέμισε σκηνές το Πολύκαστρο Κιλκίς

  • Άδειασε η Ειδομένη, γέμισε σκηνές το Πολύκαστρο Κιλκίς
    Εικόνα από τη συγκέντρωση εξοπλισμού για τους πρόσφυγες από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας (Φωτ.: unhcr.gr)

Σε διάφορα σημεία, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης. Αρνούμενοι πολλοί από αυτούς να μεταβούν στους νέους χώρους φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα δύο βενζινάδικα στο Πολύκαστρο καθώς και χώρο έξω από ένα ξενοδοχείο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Επιπλέον, πολλοί αγρότες της περιοχής έχουν εντοπίσει πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν στήσει καταυλισμούς σε χωράφια και διάφορα άλλα σημεία, δίπλα στην Ειδομένη, προσβλέποντας είτε στο άνοιγμα των συνόρων, είτε στο να τους δοθεί ευκαιρία να περάσουν παράνομα στην πΓΔΜ. Χθες, δημιουργήθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε πέντε Κούρδους και ένα Σύρο, με τον τελευταίο να δέχεται επίθεση και να καταλήγει με τραύμα από μαχαίρι στο νοσοκομείο του Κιλκίς.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Πάντως, στον καταυλισμό που είχε στήσει η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με άλλες οργανώσεις δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης και από τις ΜΚΟ, οι οποίες αρχίζουν να απομακρύνουν τις σκηνές και τους οικίσκους τους. «Έχουμε ξεκινήσει να ξεστήνουμε τις σκηνές και να αποσυναρμολογούμε τον εξοπλισμό μας ενώ παράλληλα, μαζεύουμε όσα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού καθαριστούν, όπως παιδικά καροτσάκια ή κουβέρτες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.


(Φωτ.: unhcr.gr)

«Στόχος μας είναι να μην πεταχτεί τίποτα που μπορεί να είναι χρήσιμο στην τοπική κοινωνία ή στους πρόσφυγες» ανέφερε, από την πλευρά της, η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία εκκένωσης γίνεται σταδιακά και θα πάρει κάποιες μέρες έως ότου να απομακρυνθεί και η τελευταία σκηνή.