29 Μάιος 2016, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2016, 19:48

Φανατικοί μουσουλμάνοι ζητούν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί

  • Αντιδράσεις στην Αθήνα για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία
    (Φωτ. : EPA / Tolga Bozoglu)

Την ώρα που ο Ερντογάν ετοίμαζε τη φιέστα του ως… Μωάμεθ ο πορθητής, χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι προκαλούσαν ζητώντας να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη διαβάζοντας στίχους του Κορανίου και αξιώνοντας να μπορούν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού.  «Ας σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία», φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Dogan».

«Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να μας επιτραπεί η προσευχή μέσα στο τέμενος της Αγίας Σοφίας», είπε ο Σαλίγ Τουρχάν, πρόεδρος της οργάνωσης νέων «Ανατολία», που διοργάνωσε τη διαδήλωση, η οποία είχε προγραμματιστεί να συμπέσει χρονικά με την ημερομηνία-σταθμό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Εκπρόσωπος της οργάνωσης, μάλιστα, δήλωσε πως έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια υπογραφών (έκανε λόγο για 15 εκατομμύρια) όσων ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Επίσης, ισχυρίστηκε πως πρέπει να ανοίξουν οι πύλες της στους μουσουλμάνους, αλλά να κλείσουν για τους Έλληνες και τους δυτικούς. Μετά την προσευχή, πάντως, το πλήθος διαλύθηκε χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Οι περισσότεροι από αυτούς επρόκειτο να δώσουν το παρών στις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 563ης επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Μια φιέστα για την οποία εργάστηκε συνεργείο 1.200 ατόμων, υπό τις κατευθύνσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Πόλη.