29 Μάιος 2016, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2016, 17:21

Μαραθώνιος επαφών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

  • Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα τα προαπαιτούμενα που έβγαλαν την τελευταία στιγμή από το μανίκι τους οι δανειστές μας στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης και να εκταμιευθούν τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ από τα 10,3 δισ. ευρώ της δανειακής δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς τη χώρα μας.

Το ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά προβλέπει να κλείσουν ως την προσεχή Τετάρτη 1η Ιουνίου οι «ουρές», όπως ονόμασε τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και αυτό διότι την Τετάρτη και την Πέμπτη (2/6) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η κυβέρνηση προσδοκά στη συνεδρίαση αυτή να αποφασιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα κλείσουν οι εκκρεμότητες, τόσο ταχύτερα θα ολοκληρωθεί και η έγκριση της συμφωνίας για τη δόση από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης που πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι το κουμπί για να μεταφερθούν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος θα πατηθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου. Τα βασικά εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι:

  1. Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά ζητήθηκε παράταση ενός μηνός. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα και να χρειαστεί τελικά λιγότερο από ένας μήνας.
  2. Η απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds. Πρόκειται για δάνεια σε ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες και επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και οι πιστωτές μας ζητούν να πωληθούν σε funds.
  3. Η νομική κάλυψη της διοίκησης και των εμπειρογνωμόνων του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  4. Η διευθέτηση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ από 90.000 συνταξιούχους. Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν τα χρήματα από τους δικαιούχους που τα έλαβαν δημιουργεί «τρύπα» 100.000.000 ευρώ. Ο Ευκ. Τσακαλώτος είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα ζητηθεί αναδρομικά πίσω ή, αν αυτό συμβεί, θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που διαβεβαίωσε ότι θα συσταθεί) είτε με άλλον τρόπο.

Από τα 7,5 δισ. ευρώ της υποδόσης του Ιουνίου τα 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Άλλα 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ενώ επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ θα καλύψουν ληξιπρόθεσμα χρέη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.