29 Μάιος 2016, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2016, 10:09

​Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Τσίπρα και Αναστασιάδη
    Νίκος Αναστασιάδης και Τζο Μπάιντεν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Νέα τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη σε δύο μέρες, είχαν το Σάββατο 28 Μαΐου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λόγω της συνάντησης του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο διάλογο για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά σημείωσε ότι εκτονώνεται η εμπλοκή, μετά και τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Θυμίζουμε ότι η εμπλοκή στις συνομιλίες για το Κυπριακό προκλήθηκε όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, στις 23 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξ αυτού του λόγου αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο.