2 Σεπτέμβριος 2013, 08:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:09

Τι είπε η Μέρκελ για την Ελλάδα στο γερμανικό debate

  • Έφθασε η Μέρκελ στην Αθήνα. Οι πολίτες ετοιμάζουν "υποδοχή"

Στη 1:30 ώρα που διήρκεσε το debate ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ ενόψει των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου έκανε εκτενή αναφορά στην Ελλάδα από το εικοστό κιόλας λεπτό.

Εντύπωση έκανε ο εκνευρισμός της Άνγκελα Μέρκελ, η νωθρότητα του αντιπάλου της και η παραδοχή της καγκελαρίου πως δεν ήξερε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Γερμανία, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά το ξεσκέπασμα του σκανδάλου από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Χάθηκε» η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, που ανάγκασε όλο το twitter να ασχολείται μαζί της όχι τόσο για τα όσα είπε για την οικονομία, την ενέργεια, την Ελλάδα ή την κατασκοπεία αλλά για το κολιέ της, στα χρώματα της Γερμανίας.

Η καγκελάριος έχασε την ψυχραιμία της πολλές φορές, ειδικά όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να τη διακόψουν για να κάνουν πιο πιεστικές ερωτήσεις. Αλλά (όπως ειπώθηκε και στο twitter) μόνο το Τσάκ Νόρις μπορούσε να τη διακόψει! Πριν καν ακόμη μιλήσει για την Ελλάδα, η Μέρκελ ίδρωσε, αλλά αυτό δεν οφειλόταν την καλή «απόδοση» του Στάινμπρουκ ούτε στην όποια πίεση των δημοσιογράφων.

Η Μέρκελ δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα καινούργιο για την Ελλάδα. Είπε πως η πίεση πρέπει να συνεχιστεί και πως εκείνη πρέπει αυτό ακριβώς να κάνει και δεν απέκλεισε το νέο πακέτο.

Η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα έγινε μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη του debate... Αυτό θα πει να βρίσκεσαι στην κορυφή της ατζέντας!

Η Ελλάδα

Είχαν περάσει μόλις 20 λεπτά από την έναρξη της τηλεμαχίας Μέρκελ – Στάινμπρουκ όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η λέξη Ελλάδα. «Η μεγαλύτερη κρίση που έπληξε ποτέ την Ευρώπη» όπως τη χαρακτήρισε η Μέρκελ. Η καγκελάριος δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι μας έχει ξαναπεί: η πίεση θα συνεχιστεί. Ξέρει πως μόνο η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα θα την κρατήσει την καγκελαρία και αυτό το χαρτί έπαιξε ξανά!

Μέρκελ για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν και το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA: Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα ήξερα, τ' ομολογώ

«Οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω», είπε και δεν απέκλεισε το νέο πακέτο στήριξης. Αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες γιατί οι αριθμοί και τα ποσά δεν τη συμφέρουν...

Όλα για τις τράπεζες, παραδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ! «Με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δε βοηθάμε μόνο τους εταίρους μας, αλλά στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο και τις γερμανικές τράπεζες από τις οποίες είχαν δανειστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις, και οι οποίες τώρα θα ήθελαν να τους επιστραφούν τα χρήματα». Απλά... μαθηματικά!

Άνγκελα Μέρκελ: Σήμερα οι Γερμανοί, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν τέσσερα χρόνια και σε περίπτωση που εκλεγώ, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, θα βρίσκονται σε καλύτερη. Δώσαμε ευκαιρίες σε νέες ανθρώπους, μπορούμε να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας.

Το τρίτο πακέτο, πάντως, παραμένει στο τραπέζι. Όμως «κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το ύψος του. Ένα τρίτο πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «η Γερμανία πρέπει όμως να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της δε θα καθυστερήσει σε καμία περίπτωση τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί».

«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», τόνισε.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μέτρα λιτότητας για να βοηθήσουμε τις χώρες με κρίση χρέους να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους», είπε από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Φυσικά, η Άνγκελα Μέρκελ δεν ξέχασε και το καρφί που χρησιμοποιεί συνεχώς κατά τον Σοσιαλδημοκρατών: πως εκείνοι είπαν το ναι για να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. πως η κυβέρνηση Σρέντερ παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας...

Η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, είπε ξανά: «Με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη. Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

Παραδέχθηκε όμως ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

Πηγή: newsit.gr